Αμφίπολη: Θα μάθουμε τα πάντα για τον ένοικο και το πρόσωπό του

Ολοένα και πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου του τύμβου της Αμφίπολης βρίσκονται οι αρχαιολόγοι μετά την εύρεση ενός τάφου και των οστών στον τρίτο θάλαμο του εντυπωσιακού ταφικού μνημείου.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το συγκεκριμένο μνημείο πρέπει να χτίστηκε για εξαιρετική προσωπικότητα, καθώς το κόστος για την κατασκευή ήταν εξαιρετικά μεγάλο για να αναληφθεί από κάποιον ιδιώτη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού, σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος με διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία φερέτρου, μέσα και έξω από τον οποίο εντοπίσθηκαν οστά.


Το βασικό ερώτημα αυτή τη στιγμή που εξετάζουν οι ειδικοί είναι το πως βρέθηκαν τα οστά και έξω από το φέρετρο. Το DNA του σκελετού θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να απαντηθεί εάν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα αλλά και ποια η σχέση του νεκρού με την μακεδονική δυναστεία.

Η ανάλυση του DNA των οστών που βρέθηκαν θα δώσουν  απαντήσεις σε ποιον ή ποια ανήκουν τα οστά. Ακόμη θα επιχειρήσουν να μας δώσουν απαντήσεις για το αν είναι άνδρας ή γυναίκα, για την ηλικία, το βάρος, αλλά και το ύψος του νεκρού.

Ακόμη και στοιχεία για τη διατροφή του ατόμου μπορούν να φανούν, αλλά κυρίως στοιχεία για τον τρόπο θανάτου του.


Στοιχεία στο κρανίο μπορούν να δώσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως η ουλή από το τραύμα από βέλος στο μάτι του μακεδόνα βασιλιά.

«Μπορεί να προσδιοριστεί η ηλικία με ένα περιθώριο λάθους, γύρω στα 3-5 χρόνια. Μπορούμε να μάθουμε και από τι πέθαινε. Δεν είναι απαραίτητο να πέθανε από βίαιο θάνατο, μπορεί να πέθανε από κάποια αρρώστια» δήλωσε ο ανθρωπολόγος, κ. Δημοσθένης Κούρτοβικ και πρόσθεσε:  «Η γυναικεία λεκάνη είναι φαρδύτερη από την ανδρική»

Παράλληλα όπως έγινε τόσο με τον βασιλιά Φίλιππο τον Β όσο και σε άλλες περιπτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό βάσει των οστών του κρανίου και τhς κάτω γνάθου θα επιχειρηθεί η ανάπλαση του προσώπου του νεκρού.

Σχεδόν άμεσα πυροδοτήθηκαν νέα σενάρια για τον «ένοικο» του τύμβου. Αν πρόκειται δηλαδή για κάποιον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα ή κάποιο άλλο σημαντικό πρόσωπο της μακεδονικής δυναστείας.


«Η ανασκαφή δεν έχει σταματήσει, θα συνεχίσουμε γιατί ακόμη η περίβολος μας διαφυλάσσει πολλά μυστικά» σχολίασε με νόημα η επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών, Κατερίνα Περιστέρη.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν στο περίβολο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέλαβε την γεωφυσική διασκόπηση. Με την ηλεκτρική τομογραφία οι ειδικοί επιστήμονες θα είναι σε θέση να απεικονίσουν το υπέδαφος στον τύμβο και αν κρύβονται και άλλα μυστικά. Ουδείς σε αυτή τη φάση μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι τάφοι εντός του μνημείου.


Ιστορική αποκάλυψη στην Αμφίπολη

Παγκόσμιο ενδιαφέρον


«Ο σκελετός θα μπορούσε να λύσει το αίνιγμα του αρχαίου ελληνικού τάφου», αναφέρει η Washington Post, προβάλλοντας ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press.

Την ίδια ανταπόκριση προβάλλουν αρκετές ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ. Σχετικές αναφορές γίνονται και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκάλυψη μεγάλου κιβωτιόσχημου τάφου και σκελετού νεκρού στον τύμβο της αρχαίας Αμφίπολης.

Η ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC προβάλλει επίσης το θέμα με τον ίδιο τίτλο, για το ενδεχόμενο ο σκελετός «να λύσει το αίνιγμα» της Αμφίπολης. Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο σκελετός θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να λύσουν το αίνιγμα για το ποιος θάφτηκε στο μεγαλειώδη τάφο, γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., στο λυκόφως της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επίσης, επισημαίνεται, ότι στις ανασκαφές, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, κοντά στην αρχαία Αμφίπολη, Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο τριών θαλάμων, διακοσμημένο με μαρμάρινες Σφίγγες και με ένα μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο.

Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται και ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θάφτηκε στην Αίγυπτο, αλλά ο τάφος του δεν έχει εντοπιστεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα