Αμφίπολη: Τι μυστικό κρύβει ο τύμβος; νέα δεδομένα, 3D βίντεο με τις Σφίγγες

Οι αποκαλύψεις στην Αμφίπολη εντείνουν την περιέργεια αλλά δημιουργούν και νέα καυτά ερωτήματα για το μυστήριο του τάφου.

Η μαρμάρινη πόρτα, βάρος 1,5 τόνου που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του τύμβου, και ο λάκκος, το βάθος του οποίου ξεπερνά το 1,5 μέτρο και μέσα του βρέθηκε μέρος της πόρτας… ανοίγουν το δρόμο για νέα δεδομένα!

Η διευθύντρια Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Ρωμιοπούλου, μιλώντας στα Νέα, εξηγεί:  «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαλευκανθεί αν το όρυγμα (σ.σ. λάκκος) είναι φυσικό ή τεχνητό», διατηρώντας τις επιφυλάξεις της για το αν πρόκειται για τεχνητή κατασκευή, δεδομένου ότι το μνημείο βρίσκεται σε φυσικό βράχο.

Σε περίπτωση όμως που ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που έκανε το λάκκο, η ίδια διερωτάται: «Μήπως περιείχε κάποιο κιβώτιο, λάρνακα ή κλίνη;» και προσθέτει:

«Πλέον απέναντι στο μνημείο είμαστε σαν τον Αλαντίν. Πηγαίνουμε με το λυχνάρι αλλά δεν ξέρουμε τι θα βρούμε».

H νέα εξέλιξη καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι ο τάφος έχει συληθεί στο παρελθόν. Το θέμα είναι όμως πότε εισέβαλαν στο μνημείο. Η έμπειρη αρχαιολόγος λέει: «Δεν έχει βρεθεί ούτε ένα κινητό εύρημα,  ένα νόμισμα, ένα όστρακο ειδικά στον τρίτο θάλαμο. Είναι δυνατόν να πέρασαν τυμβωρύχοι και να μην τους έσπασε ένα αγγείο; Είναι σαν κάποιος να έχει σκουπίσει και έχει σβήσει τα ίχνη».

Ωστόσο, δεν αποκλείονται τα ενδεχόμενα ο λάκκος να χρησιμοποιούνταν σαν μέρος για να πετιούνται άχρηστα αντικείμενα, να δημιουργήθηκε από τυμβωρύχους ή από τους δημιουργούς του τάφου.

Την ίδια ώρα, το νέο τρισδιάστατο βίντεο με την αναπαράσταση των Σφιγγών της Αμφίπολης εντυπωσιάζει!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να περιηγηθείτε

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα