Καταστροφές και απόγνωση από τη νεροποντή, αγωνία στο υπόγειο πάρκινγκ στο Ίλιον

Χάος,καταστροφές και δεκάδες κλίσεις στην πυροσβεστική με την πρώτη  νεροποντή στην Αττική. Οι περιοχές που χτύπησε η καταιγίδα ήταν κυρίως ο Πειραιάς, η Νίκαια το Κερατσίνι και η Δυτική Αττική.

Πάνω από 1.709 κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία για απεγκλωβισμούς ατόμων από πλημμυρισμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Φρεάτια βουλωμένα και δρόμοι φτιαγμένοι πάνω σε ρέματα είναι οι κύριες αιτίες.

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι προσπαθούσαν μόνοι τους να βγάλουν τα φύλλα, τα κλαδιά και τα σκουπίδια που είχαν φράξει τα φρεάτια. Παράλληλα οι ίδιοι απομάκρυναν και αυτοκίνητα που είχε πέσει το ένα πάνω στο άλλο.


Οι περιοχές που πλήττονται είναι κάθε φορά σχεδόν οι ίδιες και βρίσκονται κυρίως στην δυτική Αττική. Αντιπλημμυρικό σχέδιο δεν υπάρχει και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα όσα συμβαίνουν κάθε χρονιά.

Περιφερειακές και δημοτικές αρχές δεν φροντίζουν να κάνουν το αυτονόητο να καθαρίσουν τα φρεάτια, την στιγμή που η ΕΜΥ φροντίζει να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Στη Νίκαια η κακοκαιρία άφησε πίσω της βομβαρδισμένο τοπίο. Η οδός  Βαλαωρίτου μετατράπηκε σε ένα ορμητικό ποτάμι ενώ τα αυτοκίνητα έγιναν βάρκες. Οι κάτοικοι παρακολουθούσαν από τα παράθυρα με αγωνία το ύψος του νερού να φουσκώνει επικινδυνά και να παρασέρνει τα αυτοκίνητά τους. Λίγη ώρα αργότερα, στη Νίκαια, στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και 25ης Μαρτίου έγινε μια τεράστια καραμπόλα είκοσι με τριάντα αυτοκινήτων τα οποία παρέσυραν τα ορμητικά νερά και κυριολεκτικά πέταξαν το ένα πάνω στο άλλο.

Ανάλογες ζημιές υπήρξαν και στον Πειραιά, ενώ σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα και σε αρκετές περιοχές των δυτικών προαστίων όπως το Περιστέρι και το Ίλιον, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα.

Στη λεωφόρο Θηβών συσσωρεύτηκαν νερά με αποτέλεσμα οδηγοί να εγκλωβιστούν στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκαν τη βοήθεια της Πυροσβεστικής.

Θρίλερ με πλημμυρισμένο Σούπερ Μάρκετ στο Ίλιον

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο τριώροφο υπόγειο πάρκιγγκ του σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλο στην οδό Θηβών στο Ίλιον. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του σουπερμάρκετ, κατά την ώρα της πλημμύρας υπήρχαν 12 αυτοκίνητα μέσα στο πάρκινγκ, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια αναφορά σε εγκλωβισμένο άτομο.


Άντληση των υδάτων πραγματοποιεί αυτή την ώρα η πυροσβεστική σε πλημμυρισμένο παρκινγκ Σούπερ Μάρκετ στο Ίλιον.

Τα αυτοκίνητα από το πρώτο υπόγειο έχουν σχεδόν αποκαλυφθεί ενώ στο δεύτερο υπόγειο, τα νερά εξακολουθούν να βρίσκονται μέχρι το ταβάνι.

 


Ο Τσόκας για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από Enikos_gr


Θρίλερ στο Ίλιον από Enikos_gr

Και στο Μενίδι η λεωφόρος Πάρνηθος μετατράπηκε σε ποτάμι, με τη στάθμη των νερών ανέρχεται σε 5-10 εκατοστά. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στους γειτονικούς δρόμους, ενώ ένα δέντρο που έπεσε από τον αέρα, έκοψε την κυκλοφορία, αλλά ευτυχώς, δεν τραυμάτισε πεζό ή οδηγό αυτοκινήτου.

Στο Μενίδι ένας πατέρας εγκλωβίσθηκε στο σπίτι του με τα τρία του παιδιά.

Οι πυροσβέστες έφτασαν έγκαιρα και τους έβγαλαν έξω. Μια έγκυος στην οδό Παπαρηγοπούλου  στους Αγίους Αναργύρους, κάλεσε έντρομη τους πυροσβέστες καθώς ορμητικά νερά έμπαιναν στο σπίτι της. Ευτυχώς η γυναικά απεγκλωβίσθηκε και είναι καλά στην υγειά της.

Στο Περιστέρι το νερό έφτασε τα δύο μέτρα. Στην οδό Φιλιππιάδος, 15 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν που θα κοιμηθούν αφού τα σπίτια τους πλημμύρισαν. Όπως καταγγέλλει κάτοικος, μέχρι πριν τις 9 το βράδυ κανένας δεν είχε έρθει να τους βοηθήσει παρά μόνο ένας γερανός. Στην οδό Τσαλαβούτα τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις καταστράφηκαν.

Και η Ιερά οδός όμως μετατράπηκε σε ποτάμι. Κάδοι έπλεαν στο οδόστρωμα ενώ οι πεζοί ήταν αδύνατον να διασχίσουν το δρόμο. Πολλοί ήταν οι οδηγοί που ζητούσαν από την πυροσβεστική υπηρεσία βοήθεια για να βγουν από τα αυτοκίνητά τους.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών μεταξύ Πειραιά -Ρέντη ενώ η αμαξοστοιχία IC 58 με αναχώρηση 16.18 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη έχει καθυστέρηση στο Μενίδι 1 ώρα και 40 λεπτά λόγω των πλημμυρών στις Αχαρνές. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στη γραμμή Διακοφτό- Καλαβρυτα.

 

Πρόγνωση για το Σάββατο 25-10-2014

Βροχές και καταιγίδες οι οποίες στις βόρειες και ανατολικές περιοχές θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ. Άνεμοι 8 τοπικά 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτική Πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη


Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χιόνια στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 1000 μετρά). Εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ και από τα βόρεια.

Άνεμοι: στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ που το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς και θα ασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 9 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες στα βόρεια θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στα ανατολικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 22 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με σταδιακή ενίσχυση.

Θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.

Άνεμοι: δυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 7 και τοπικά στα ανατολικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων από το απόγευμα.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 9 έως 13 βαθμούς κελσίου.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα