Αρβελέρ: "Ο Κάσσανδρος το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης"

Την εκτίμησή της ότι ο επίγονος του Μ. Αλεξάνδρου, Κάσσανδρος βρίσκεται πίσω από το μυστικό του τύμβου της Αμφίπολης εκφράζει στο νέο βιβλίου της η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Η Αρβελέρ στο βιβλίο της που τιτλοφορείται «Εικασίες, Βεργίνα-Αμφίπολη» αναφέρει: «πιστεύω ότι με το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη. Πιθανότατα (να πω ασφαλώς;) ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη». Η ίδια αναφέρει ότι «η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με το χαρακτήρα του Κασσάνδρου, ο οποίος διακρινόταν για την ευρυμάθειά του αλλά και για την εχθρότητά του απέναντι στον Μεγάλο Αλέξανδρο».

«Όσο για τους δολοφονηθέντες από τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη, Ρωξάνη και τον τότε δωδεκαετή Αλέξανδρο Δ', γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και την Ολυμπιάδα, που δολοφονήθηκε στην Πύδνα, αν ο Κάσσανδρος ήθελε να τηρήσει τα προσχήματα -κυρίως απέναντι στους υπόλοιπους διαδόχους αλλά και απέναντι στο νομοταγές στη δυναστεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στράτευμα-, θα πρέπει να τους έθαψε, ως βασιλείς που ήταν, στους βασιλικούς τάφους των Αιγών (στη Βεργίνα)» τονίζει.

Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται και στις Καρυάτιδες, τις Σφίγγες Σχετικά με τις «εξαίρετες Καρυάτιδες, τις Σφίγγες «και όποια άλλα ευρήματα ανάλογης ποιότητας έρθουν στο φως χάρη στην ανασκαφή της Αμφίπολης», λέγοντας ότι «μπορεί το εργαστήρι και τα υλικά να είναι μακεδονικά αλλά τo 'χειρ εποίησεν' να είναι από καλλιτέχνες Αθηναίους προσκληθέντες από τον Κάσσανδρο ή απλώς φυγάδες από την πόλη τους, που είχε χάσει τότε πια τον πλούτο, την αίγλη, τη δόξα και τη λάμψη της».

«Να ονομάσω, λοιπόν, Κασσάνδρειον το μνημείο της Αμφίπολης;» καταλήγει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα