Το πιο αρχαίο CD - ROM! Διάβασαν τον Δίσκο της Φαιστού!

Το πρώτο Μινωϊκό CD-ROM φαίνεται πως αποκαλεί ένας ειδικός τον δίσκο της Φαιστού λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι χαραγμένος, σύμφωνα με το Archaeology News Network.

Σύμφωνα με τον ο Δρ Γκάρεθ Όουενς από το ΤΕΙ Κρήτης, ο Δίσκος της Φαιστού περιέχει μια προσευχή στην μητέρα η οποία έχει «γραφτεί» σε μια αρχαία γλώσσα χρησιμοποιώντας σύμβολα όπως ένα κεφάλι, ένα παιδί και μια κυψέλη.

«Η λέξη η οποία συναντάται στον Δίσκο αρκετές φορές είναι η λέξη μητέρα», δήλωσε ο ίδιος.

Ομαδοποίησε τα σύμβολα που βρίσκονται σε τρία σημεία της μιάς πλευράς του Δίσκου και ανακάλυψε επίσης την φράση «σπουδαία γυναίκα».

Ακόμη, στην άλλη πλευρά του Δίσκου, κατάφερε να διαβάσει την λέξη ΑΚΚΑ που σημαίνει σύμφωνα με τον καθηγητή «Έγκυος γυναίκα».

Συνεπώς, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μια πλευρά του Δίσκου είναι αφιερωμένη σε μια έγκυο γυναίκα και η άλλη σε μια γυναίκα που γεννά.

Μάλιστα όπως εξήγησε ο ίδιος επί έξι χρόνια μαζί με τον συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Τζον Κόουλμαν προσπαθούσαν να σπάσουν τον κώδικα.

Ο Δίσκος της Φαιστού χρονολογείται στον 17ο αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1908 στο Παλάτι της Φαιστού στην Κρήτη. Έχει πάνω του 241 σύμβολα. 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα