Παρελθόν το οκτάωρο για έναν στους τρεις μισθωτούς

Σοκάρουν τα στοιχεία από την έρευνα της ΓΣΕΕ για τον ιδιωτικό τομέα.

Παρελθόν αποτελεί για 1 στους 3 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το 8ωρο, την ώρα που τουλάχιστον το 70% των εργαζομένων έχει υπογράψει ατομική σύμβαση ενώ περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες!

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ:

•    Από το 2009 έως και το 2013 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης -μερική και εκ περιτροπής εργασία- έχουν αυξηθεί κατά 73% (ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων από τα 272.561 άτομα το 2009 έφτασε στο τέλος του 2013 τα 440.433 άτομα)

•    Ραγδαία είναι η εξάπλωση της εκ περιτροπής εργασίας -δηλαδή όσων δουλεύουν λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα- με τον αριθμό των συμβάσεων από 57.825 το 2009 να εκτιναχθεί στις 131.512 στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

•    Πάνω από τις μισές συμβάσεις που πέρυσι μετατράπηκαν από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία έγιναν με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Μάλιστα υπάρχουν και περιστατικά εργαζομένων που καλούνται να εργαστούν μία ή δύο μόνο ημέρες κάθε εβδομάδα.

•    Οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί από 30% έως 35% κατά μέσο όρο υπολογίζεται πως έχουν μειωθεί την τελευταία τετραετία

•    Περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους. Πρόκειται για περιπτώσεις που οι μισθοί καθυστερούν από τέσσερις έως και δεκαπέντε μήνες.

Πρόβλημα για τα Ταμεία

Όπως είναι λογικό, οι μειώσεις στους μισθούς θα συμπαρασύρουν σε επόμενη φάση και τις συντάξεις όσων σήμερα απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται πως το ποσό που τελικά θα πάρουν από τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μειωμένο από 20% έως 30% σε σχέση με αυτό που υπολόγιζαν πριν από την κρίση.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι αναγκαστικά καταβάλλουν λιγότερα χρήματα για εισφορές στα ταμεία, είτε επειδή έχει μειωθεί ο μισθός είτε επειδή ο χρόνος απασχόλησής τους έχει μειωθεί. Ωστόσο λιγότερες εισφορές οδηγούν και σε χαμηλότερες συντάξεις...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα