Αμφίπολη: Το ψηφιδωτό θα δώσει απαντήσεις για τον "ένοικο" του τάφου

Συνεχείς εκπλήξεις, οι οποίες σε κάθε βήμα αφήνουν άφωνους τους αρχαιολόγους αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, κρύβει τελικά ο τύμβος της Αμφίπολης.

Ήδη οι αρχαιολόγοι εργάζονται εντατικά προκειμένου να συνθέσουν το παζλ, το οποίο θα δώσει απαντήσεις για τον «ένοικο» ή τους «ενοίκους» του τάφου. Πρώτο και βασικό βήμα είναι η αποκάλυψη του κομματικού που λείπει από το εντυπωσιακό ψηφιδωτό στο δάπεδο του δεύτερο θαλάμου.

Η αγωνία των αρχαιολόγων αλλά και επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο έχει κορυφωθεί, καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι αναμένεται να δώσει απαντήσεις. Πρώτο και βασικό ερώτημα που θα απαντηθεί είναι εάν πράγματι υπάρχει και τρίτο πρόσωπο στο ψηφιδωτό και εάν αυτό είναι η Περσεφόνη ή κάποια άλλη μορφή. Μέχρι στιγμής ενισχύεται η εκτίμηση ότι το εντυπωσιακό μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα.




Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ψηφιδωτό να συνδέει το μνημείο με τη δυναστεία του Φιλίππου του Β, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς παράσταση με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει βρεθεί και στους τάφους της Βεργίνας. «Εφόσον και αν -γιατί ακόμη αυτό δεν έχει φανεί- έχουμε μία σκηνή αρπαγής της Περσεφόνης πιθανότατα κάτι αυτό σηματοδοτεί. Κάτι αυτό εννοεί σε σχέση με τον οίκο των Μακεδόνων» είπε η Λίνα Μενδώνη.



Μάλιστα η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι δεν έχει βρεθεί ξανά ψηφιδωτό σε μακεδονικούς τάφους, γεγονός που καθιστά τον τύμβο της Αμφίπολης ένα μνημείο ιδιαίτερο. Τα ερωτήματα, βέβαια, πληθαίνουν, καθώς Καρυάτιδες και Σφίγγες δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε μακεδονικό τάφο.

Σε αυτή τη φάση επιστήμονες και διεθνή ΜΜΕ συμφωνούν σε ένα: ότι ο «ένοικος» ή οι «ένοικοι» του τάφου έχουν σχέση με την βασιλική δυναστεία των Μακεδόνων.



Την ίδια στιγμή προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στον τρίτο θάλαμο. Ήδη οι ανασκαφείς αφαιρούν χώμα προκειμένου να δουν εάν το μνημείο έχει και επόμενο θάλαμο ή αυτός είναι και ο τελευταίος. Και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού επιβεβαίωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο επόμενος θάλαμος είναι ο τελευταίος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα