Το ναυάγιο των Αντικυθήρων θα είναι μία νέα Αμφίπολη;

Υπομονή μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις, αφού η ενάλια ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί. Ομως οι πρώτες πληροφορίες για τους καρπούς της ελληνοαμερικανικής αποστολής λένε πολλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα χάλκινο δόρυ μήκους δύο μέτρων κι ένα χρυσό δαχτυλίδι έχουν ήδη ανελκυστεί μαζί με τα χάλκινα μέρη κλίνης (όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» στις 30/9). Εντοπίστηκαν επίσης, αλλά παραμένουν στον πυθμένα, μια άγκυρα, μεγάλος όγκος χάλκινων αντικειμένων (πιθανόν αγάλματα) και συστάδες πήλινων αγγείων σε απόσταση 200 μέτρων. Η απόσταση, μάλιστα, προκαλεί μια αντιπαράθεση, καθώς τα μέλη της ελληνικής αποστολής θεωρούν ότι πρόκειται για το ίδιο το πλοίο που κόπηκε στη μέση ή ότι τα ευρήματα βρέθηκαν εκεί από άλλες ανελκύσεις, που δεν ευοδώθηκαν. Αντιθέτως οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους υποθέτουν ότι πρόκειται για ένα δεύτερο πλοίο, που έπεσε στην καταιγίδα και είχε την ίδια τύχη, δηλαδή βούλιαξε. Ολα αυτά, μαζί με άλλα ευρήματα που πιθανώς να υπάρξουν, αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα στο τέλος της εβδομάδας από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Η ενάλια ανασκαφική έρευνα, που ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στα 55 μέτρα βάθος κι από το έρεβος του βυθού φέρνει στην επιφάνεια ευρήματα, που χαρακτηρίζονται από ποικίλα υλικά και είδη.

Η δρ Αγγελική Σίμωσι, η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που εποπτεύει τη διεθνή αποστολή, συστήνει: «Υπομονή λίγες ημέρες. Θα καταχωρίσω τα αποτελέσματα και θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Πολιτισμού. Οι ανιχνευτές μετάλλων έχουν εντοπίσει αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται σε βάθος 55 μέτρων. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται η ανασκαφή θα έχουμε καινούργιες ανελκύσεις. Ολα τα ευρήματα πρέπει να καθαριστούν από τον επίπαγο της θάλασσας. Για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, πρέπει να έχει τελειώσει η έρευνα». Και προσθέτει: «Ολοι είμαστε ήδη ευχαριστημένοι γιατί χαρτογραφήθηκε το ναυάγιο, που δεν ήταν γνωστό. Επίσης έχουμε ολόκληρο το πλοίο, τον σχηματισμό του πιθαμή προς πιθαμή, κι αυτό από μόνο του έχει τεράστια σημασία πέρα από τα ευρήματα. Το ξύλινο σκαρί του διατηρείται κάτω από την άμμο»

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δεν επέτρεψαν να καταδυθεί δύτης με την υπερσύγχρονη στολή Exosuit, η οποία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στην υποβρύχια έρευνα. Καιρού επιτρέποντος αναμένεται να κάνει την επίσημη πρώτη σήμερα ή αύριο και ίσως προσεγγίσει με ακρίβεια τους στόχους των αρχαιολόγων.

Η επίσημη ενημέρωση για όλα θα γίνει από το υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα (9 Οκτωβρίου λέγεται) ο οποίος έκοψε τη φόρα των χορηγών. Είχαν πρόθεση να προχωρήσουν στις ανακοινώσεις των ευρημάτων σε ειδική εκδήλωση, που διοργάνωσαν την Παρασκευή στα Κύθηρα. Παρόντες αρχαιολόγοι δύτες από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και από το ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης που διενεργούν την έρευνα, καθηγητές πανεπιστημίου, φορείς, τοπικοί παράγοντες και μερίδα του Τύπου που επιλεχτηκε και προσκλήθηκε από τους χορηγούς. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», Πάνος Λασκαρίδης, – εκ των χορηγών, όπως και η OTE COSMOTE– ανακοίνωσε στους παρισταμένους ότι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού «απαγόρευσε» την προγραμματισμένη ανακοίνωση.

Πάλι καλά που λειτουργούν τα αντανακλαστικά του υπουργείου, γιατί θα ήταν μέγα ολίσθημα να έχουμε ανακοινώσεις –ειδικά αυτής της τόσο μεγάλης αποστολής – από τους χορηγούς. Κι όπως εύστοχα σχολίασαν στην «Εφ.Συν.» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με καλύτερο τρόπο τα Αντικύθηρα, δεν χρειάζεται να έχουμε δεύτερη Αμφίπολη».

v.tzevelekou@efsyn.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα