Στα ... όπλα οι Ρομά για τον καταυλισμό τους

Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε χθες η λεωφόρος Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, όταν δεκάδες Ρομά, που αντιδρούν στην κατεδάφιση του καταυλισμού τους και τη μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρας, στα Μέγαρα, έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων παραλύοντας την κυκλοφορία!

Πάντως το μεσημέρι η ένταση αποκλιμακώθηκε και αποφασίστηκε να «παγώσει» για την ώρα η προγραμματισμένη μεταφορά τους. Ωστόσο σήμερα πρόκειται να γίνει η κατεδάφιση δώδεκα ακατοίκητων κτιρίων, όπως είναι προγραμματισμένο.

Τα πνεύματα στην περιοχή άναψαν εξαιτίας της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να κατεδαφίσει τα 12 από τα συνολικά 26 κτίσματα του καταυλισμού στο Χαλάνδρι, τα οποία, σύμφωνα με την Πολεοδομία Βόρειου Τομέα Αττικής, είναι ακατοίκητα, ενώ, αντιθέτως, για τους Αθίγγανους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατοικούνται κανονικά. Λάδι στη φωτιά έριξε η προγραμματισμένη απομάκρυνση των Ρομά από το σημείο και η μετεγκατάστασή τους στην παλιά αμερικανική βάση, στα Μέγαρα, χώρος που όμως θεωρείται ακατάλληλος.

Ολα άρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, καθώς επρόκειτο να μεταβεί στον καταυλισμό συνεργείο ιδιωτικής εταιρίας για την κατεδάφιση των παραπηγμάτων. Πριν καν ακόμα φτάσουν στην περιοχή αστυνομικές δυνάμεις για την εφαρμογή της απόφασης, περίπου 40 άτομα άναψαν φωτιές σε λάστιχα και έστησαν μπλόκα στις τρεις εισόδους του καταυλισμού του Χαλανδρίου. Οι διαδηλωτές έκλεισαν για αρκετή ώρα και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων και η ατμόσφαιρα στην περιοχή ήταν αποπνικτική, ενώ στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί και εισαγγελέας.

Υστερα από ώρες η ένταση αποκλιμακώθηκε και η Μεσογείων δόθηκε στην κυκλοφορία. Στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα αποφασίστηκε να κατεδαφιστούν σήμερα το πρωί τα 12 παράνομα κτίσματα του καταυλισμού, ωστόσο θα πρέπει να ανασταλεί για χρονικό διάστημα λίγων μηνών η μετεγκατάσταση των Ρομά στον οικισμό που έχει δημιουργηθεί για τη φιλοξενία τους στα Μέγαρα. Στο διάστημα αυτό ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος καλείται να προτείνει βιώσιμη και υλοποιήσιμη λύση για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνει σε ισχύ η απόφαση μεταφοράς τους στον υπάρχοντα οικισμό.

Τέλος, αποφασίστηκε ότι τα καταπατημένα οικόπεδα θα πρέπει να αποδοθούν στους νόμιμους, βάσει των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, ιδιοκτήτες τους. Από την πλευρά τους πάντως, οι Ρομά αντικρούουν τις αιτιολογίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου περί αυθαίρετου καταυλισμού και καταπατήσεων ιδιοκτησίας.

Ο μισογκρεμισμένος οικισμός με 60 σπιτάκια στο όρος Πατέρας

Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αντιδρούν οι Ρομά ήταν η προγραμματισμένη, αναγκαστική μεταφορά τους στη θέση της παλιάς αμερικανικής βάσης, στην κορυφή «Κανδύλι» του όρους Πατέρας.

Ενώ αρχικά δεν ήταν αρνητικοί στη μετεγκατάστασή τους, με την προϋπόθεση ότι θα τους δινόταν χώρος με κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε να ζήσουν οι οικογένειές τους, πλέον τονίζουν ότι οι συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι πολύ άσχημες. Στην περιοχή, που αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων, βρίσκονται περίπου 60 οικίσκοι, από τους οποίους άλλοι είναι μισογκρεμισμένοι και άλλοι αιωρούνται στο κενό.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο εσωτερικό, καθώς σε πολλά σπίτια τα είδη υγιεινής είναι καταστραμμένα, λείπουν έπιπλα, πόρτες και παράθυρα, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός οικίσκων με βλάβες στη στέγη. Επιπλέον παντού στον χώρο υπάρχουν ανοιχτά φρεάτια, το δίκτυο αποχέτευσης είναι σε πρώιμο στάδιο κατασκευής, το ίδιο και το δίκτυο ύδρευσης, ενώ το δίκτυο ηλεκτρισμού είναι ανύπαρκτο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα