Γαλιάζιες σημαίες σε όχι και τόσο καθαρές παραλίες

Αν πιστεύετε ότι η αγαπημένη σας παραλία είναι η πλέον ασφαλής με κρυστάλλινα νερά που έχουν τιμηθεί με το βραβείο της «γαλάζιας σημαίας», τότε ίσως και να πέφτετε έξω! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι συχνάζουν και στις πιο... κυριλέ πλαζ. Οπως προέκυψε από αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων που έκανε το ΠΑΚΟΕ για την ποιότητα των νερών σε περισσότερες από 200 παραλίες (στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού κόλπου) βρέθηκαν αρκετές ακτές που η θάλασσά τους μπορεί να φημίζεται ως από τις πιο καθαρές, αλλά είναι γεμάτη επικίνδυνα μικρόβια.   


«Η Σαλαμίνα εκπέμπει SOS»

Για μικρή βελτίωση της ποιότητας των θαλάσσιων νερών του Αργοσαρωνικού, σε σχέση με την περυσινή απαράδεκτη κατάσταση, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, που δεν δίστασε να δηλώσει ότι οι μισές από τις συνολικά δώδεκα ακτές της Αττικής που εξασφάλισαν την πολυπόθητη σημαία είναι ακατάλληλες για κολύμπι.  

«Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήσαμε ελέγχους στα νερά 221 παραλιών της Αττικής. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως σε σχέση με την τραγική κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι, φέτος τα πράγματα είναι ελαφρώς βελτιωμένα. Οι συγκρίσεις των μετρήσεων τα λένε όλα! Πέρυσι, το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών άγγιζε το 43%, ενώ φέτος μειώθηκε περίπου σε 35,5%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το χειμώνα είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις, αλλά κυρίως στο βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας, αφού πλέον, μετά την επεξεργασία της, η λυματολάσπη δεν ρίχνεται μέσα στον Αργοσαρωνικό. Ωστόσο, η Σαλαμίνα και η Αίγινα έχουν τεράστιιο πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές τα λύματα φεύγουν ανεπεξέργαστα προς την ανατολική πλευρά και έτσι οι δύο αυτές περιοχές πλήττονται. Ειδικά η Σαλαμίνα φέτος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Οι έλεγχοι έδειξαν πως δεν υπάρχει καμία παραλία καθαρή. Το νησί κυριολεκτικά εκπέμπει SOS.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες παραλίες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για τις ακατάλληλες παραλίες της Βουλιαγμένης και ειδικότερα του Αστέρα που έχει βραβευτεί με «γαλάζια σημαία», αλλά και για το νότιο Ευβοϊκό, για τις ακτές του οποίου είπε χαρακτηριστικά… «άστα να πάνε».  

«Από την περιοχή της Σκάλας Ωρωπού μέχρι τους Αγίους Αποστόλους η κατάσταση είναι υποφερτή, αλλά από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι τη Σκάλα Ωρωπού τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Εδώ βέβαια το πρόβλημα είναι χρόνιο και όχι σημερινό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, οι «γαλάζιες σημαίες» δίνονται κυρίως σε παραλίες που είναι άψογα οργανωμένες και όχι απαραίτητα σε ακτές που έχουν πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, όπως λανθασμένα πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα των λουόμενων που δεν διστάζει ακόμη και να πληρώσει αδρά προκειμένου να εξασφαλίσει… μια ξαπλώστρα σε κάποια «διάσημη» πλαζ. 

Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει στην «Espresso», οι έξι από τις συνολικά δώδεκα παραλίες της Αττικής που φέτος βραβεύτηκαν με «γαλάζια σημαία» είναι… ακατάλληλες για κολύμπι! Μεταξύ αυτών και οι ιδιαίτερα δημοφιλείς πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Λαγονησίου, για τις οποίες οι μετρήσεις έδειξαν πως είναι… πνιγμένες στους άκρως επικίνδυνους εντερόκοκκους!     

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Χριστοδουλάκης: «Δώσανε "γαλάζια σημαία" σε τρεις παραλίες στο Λαγονήσι, ενώ οι έλεγχοι έδειξαν ότι οι δύο από αυτές είναι ακατάλληλες για κολύμπι. Επίσης, η παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και η Ωκεανίδα είναι και αυτές ακατάλληλες, αφού το ποσοστό των εντερόκοκκων που εντοπίστηκαν στα νερά τους είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που δίνει ως όριο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι έξι παραλίες που πήραν «γαλάζια σημαία» ενώ δεν έχουν κατάλληλα νερά είναι το Αυλάκι στο δήμο Μαρκόπουλο, οι δυο παραλίες στο Λαγονήσι του δήμου Καλυβίων, η Βάρκιζα στο δήμο Βάρης, ο Αστέρας στο δήμο Βουλιαγμένης και η Βούλα Α’ στο δήμο Βούλας».  

Γαλάζιες Σημαίες 2009: Με 425 παραλίες στην 2η θέση


Γαλάζιες Σημαίες 2009: Δείτε αναλυτικό πίνακα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα