Ψινάκης: Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά στον δήμο Μαραθώνα

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκη έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά του δήμου και κατήγγειλε στον κ. Ρακιντζή σοβαρές παρατυπίες που αφορούν τόσο ποινικές όσο και διοικητικές παραβάσεις στα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης.

Συγκεκριμένα κενοί αριθμοί πρωτοκόλλων σε… φανταστικά πρόσωπα, σωρεία απευθείας αναθέσεων σε συγγενείς αντιδημάρχων και υπαλλήλων του δήμου, ύποπτες διαγραφές αρχείων από τους υπολογιστές και κακοδιαχείριση στην αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου Μαραθώνα, καθώς και στα τέσσερα νεκροταφεία της πόλης, είναι οι καταγγελίες που περιλαμβάνονται στην αναφορά του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη που παραδόθηκε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.

Ο κ. Ψινάκης έφτασε το πρωί της Παρασκευής στο γραφείο του κ. Ρακιντζή συνοδευόμενος από κλιμάκιο δικηγόρων με επικεφαλής τον γνωστό ποινικολόγο, Αλέξανδρο Λυκουρέζο και τον νομικό εκπρόσωπο του δημάρχου Μαραθώνα, Ιωάννη Παραρά.

Η συνάντηση αυτή διήρκεσε περίπου μία ώρα, ενώ αμέσως μετά ο κ. Ψινάκης, δήλωσε σχετικά: «Οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν πολύ καλή δουλειά. Εγώ κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, έχοντας τον καλύτερο ποινικολόγο, τον καλύτερο δικηγόρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους καλύτερους ορκωτούς λογιστές στον κόσμο. Οι υποθέσεις είναι πάρα πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά».

Μετά από έρευνα ο δήμαρχος Μαραθώνα παραθέτει τις βασικότερες κατηγορίες που αφορούν τη διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, όπως αναφέρει το Εθνος της Κυριακής είναι:

- Διαγραφή αρχείων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του δήμου. Στην καταγγελία αναφέρεται ότι έχουν διαγραφεί αρχεία μέχρι και την 28η Αυγούστου του 2014, δηλαδή μετά τις εκλογές και λίγες ημέρες πριν αναλάβει η νέα διοίκηση. Τα διαγραφέντα αρχεία αφορούν και υπολογιστές αντιδημάρχων ενώ όπως αναφέρει η καταγγελία μεταφέρθηκαν σε εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο από άγνωστο πρόσωπο. Ο Ηλίας Ψινάκης ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία πραγματοποιεί έρευνα για το θέμα. Εχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα για αδικήματα κακουργηματικής φύσεως στα οποία εμπλέκονται έξι άτομα,και σύμφωνα με πληροφορίες η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος πραγματοποίησε πριν από ημέρες, ελέγχους στα σπίτια αντιδημάρχων και δημοτικών υπαλλήλων και σε μία εταιρεία Πληροφορικής. Οι έλεγχοι έγιναν σε οικίες στο Νέο Βουτζά, το Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη. Το υλικό έχει μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για ανάλυση των δεδομένων.

- Στο πρωτόκολλο διαπιστώθηκαν χρεώσεις στα ονόματα «Πανωραία Φανταστικού», «Πανωραία Καλομοίρα» και «Ονειροπαρμένος», αλλά χωρίς έγγραφα ενδεικτικό στοιχείο ότι κρατήθηκαν αριθμοί για μελλοντική χρήση που είναι παράνομη πράξη.

- Στις επιτροπές ανάρτησης των αποφάσεων της Διαύγειας είχαν διοριστεί ένας ειδικός συνεργάτης και ένας άμισθος σύμβουλος στον δήμο παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει ότι στις συγκεκριμένες θέσεις μπορούν να τοποθετηθούν μόνο μόνιμοι υπάλληλοι.

- Υπάλληλος που διορίστηκε με πτυχίο από τη Σιβιτανίδειο Σχολή δεν πρωτοκόλλησε τον τίτλο του ως εισερχόμενο έγγραφο στον δήμο. Ο Ηλίας Ψινάκης αφήνει να εννοηθεί ότι υποκρύπτεται υπόθεση πλαστού πιστοποιητικού και ζητά τον έλεγχο όλων των ατομικών φακέλων των δημοτικών υπαλλήλων.

- Σωρεία απ' ευθείας αναθέσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές που είναι συγγενείς μελών της προηγούμενης διοίκησης και υπαλλήλων του δήμου κατά παράβαση του νόμου για τις αναθέσεις έργων, με κατατμήσεις έργων.

- Κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Μαραθώνα. Στην αναφορά σημειώνεται ότι η διοίκηση της Αναπτυξιακής εταιρείας παραχωρούσε σε ιδιώτες χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο, την εκμετάλλευση κυλικείων σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή άλλων χώρων εντελώς δωρεάν παραβαίνοντας την νομοθεσία. Κατηγορεί την Διοίκηση του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου για αδιαφανή διαχείριση καθώς επισημαίνει ότι η πρόεδρος αρνείται συστηματικά να συνεργαστεί με την νέα δημοτική αρχή και να παράσχει πληροφορίες για την οικονομική και διοικητική κατάσταση του Μουσείου.

- Τα τέσσερα νεκροταφεία που λειτουργούν στην περιοχή βρίσκονται σε δραματική οικονομική κατάσταση, χωρίς έσοδα καθώς έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες τόσο η λειτουργία όσο και η ταφή των νεκρών. Οι συγκεκριμένοι ιδιώτες – σύμφωνα με την αναφορά του κ. Ψινάκη -δεν καταβάλλουν χρηματικό αντίτιμο στο δήμο για τις εργασίες που προσφέρουν μεά την παραχώρηση από τον Δήμο των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα