Κλικ στη μοναξιά των φάρων!

Με 120 παραδοσιακούς φάρους, οι περισσότεροι ηλικίας περίπου 200 ετών, το ελληνικό φαρικό δίκτυο δηλώνει τη δύναμη που κατείχε πάντα η Ελλάδα στη ναυτική ιστορία του πλανήτη. Συμβολίζοντας την ελπίδα και αποτελώντας κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας, οι φάροι -ακόμη κι αυτοί που είναι παραδομένοι στη φθορά του χρόνου- σαγηνεύουν με τη φιγούρα τους και μαγνητίζουν τον φακό Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων, που ανέδειξαν κάποιους από αυτούς σε διάσημο έμβλημα αντοχής και γοητείας.

Ανδρος

Ο Τουρλίτης που «βλέπει» το ενετικό κάστρο

Μοναδικός φάρος, χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα, ο Τουρλίτης, χτισμένος στην ομώνυμη νησίδα, ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Ανδρου, τη Χώρα, αποτελεί μαγνήτη για τον φωτογραφικό φακό. Κατασκευάστηκε το 1887, με το ύψος του κυλινδρικού του πύργου να φτάνει τα επτά μέτρα και το εστιακό του ύψος τα 36 μέτρα. Πρωτολειτούργησε την 1η Ιανουαρίου του 1897, καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943 και μισό αιώνα αργότερα ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή, με δωρεά των Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή, εις μνήμην της κόρης τους Βιολάντας.

ΧΑΝΙΑ

ΤΟ ΣΗΜΑ-ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Το σήμα κατατεθέν των Χανίων, ο αιγυπτιακός φάρος, στέκεται εδώ και πέντε αιώνες στην είσοδο του λιμανιού, από το 1600, όταν οι Ενετοί τον κατασκεύασαν στον φυσικό βράχο για να λειτουργήσει ως πυρσός ανοιχτής φλόγας. Το 1839 οι Αιγύπτιοι (είχαν λάβει την Κρήτη ως δώρο από τους Τούρκους για τη βοήθειά τους στους διάφορους πολέμους) αναστήλωσαν τον φάρο και του έδωσαν τη σημερινή του μορφή, με τον πύργο να εδράζεται στην ενετική, τραπεζοειδή βάση. Με ύψος 21 μέτρα, ο φάρος είναι ορατός σε απόσταση 7 μιλίων.

ΤΑΙΝΑΡΟ

Ο επιβλητικός φρουρός του Κάβο Ματαπά

Κατασκευασμένος από τους Γάλλους το 1882 και λειτουργώντας πρώτη φορά μια πενταετία αργότερα, ο φάρος στον Κάβο Ματαπά, όπως λένε οι ναυτικοί το ακρωτήριο Ταίναρο, καμαρώνει με τον τετράγωνο πύργο του που μετράει 16 μέτρα. Σηματοδοτώντας το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, κατασκευάστηκε στους απόκρημνους βράχους, σε ύψος 40-50 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, σε ένα πλάτωμα όπου εδράζεται ένα ορθογώνιο κτίριο με απόλυτη συμμετρία. Στα χρόνια της Κατοχής σταμάτησε να λειτουργεί και το 1950 επαναλειτούργησε με τρεις φαροφύλακες, ώσπου το 1984 τοποθετήθηκε αυτόματος μηχανισμός.

ΡΟΔΟΣ

ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ

Δίπλα από το επιβλητικό φρούριο του Αγίου Νικολάου, ο εντυπωσιακός φάρος της Ρόδου μαγνητίζει το βλέμμα. Οι ιστορικές πηγές λένε ότι η Γαλλική Εταιρεία Φάρων που τον κατασκεύασε το 1863 επέλεξε τη θέση αυτή, επειδή εκεί υψωνόταν το γιγαντιαίο άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου, στις δύο άκρες του λιμανιού. Το ύψος του πύργου του είναι 6 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 25 μέτρα. Οι ντόπιοι εξακολουθούν να θεωρούν τον φάρο του Αγίου Νικολάου σύμβολο τύχης και ευημερίας.

ΠΑΤΡΑ

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Στολίδι της Πάτρας, ο πέτρινος φάρος αποτέλεσε για δεκαετίες πόλο έλξης των επισκεπτών και των κατοίκων της αχαϊκής πρωτεύουσας που μπορεί να καυχηθεί πως ήταν η πρώτη ελληνική πόλη με ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Αρχικά είχε χτιστεί στον μόλο του Αγίου Νικολάου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1972, οπότε κατεδαφίστηκε. Είκοσι επτά χρόνια αργότερα παράγοντες του Λιμενικού Ταμείου Πατρών αποφάσισαν να χτίσουν ακριβές αντίγραφο του παλιού φάρου, αυτή την φορά λίγο νοτιότερα, κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Σκαρφαλωμένος στη χερσόνησο Αγρίλαος

Χτισμένος το 1897 στη θέση Μελαγκάβι ή Ηραίον, από τον αρχαίο ναό της Ήρας που βρίσκεται κοντά, ο φάρος στη χερσόνησο Αγρίλαος, στον κόλπο Αλκυονίδων Νήσων, έχει κάτοψη σχήματος «Τ», και ο τετράγωνος πύργος με τον φωτιστικό κλωβό αναπτύσσεται στη δυτική του πλευρά. Το ύψος του τετράγωνου πύργου φτάνει τα 13 μέτρα, ενώ διαθέτει και οικία φαροφυλάκων. Οπως οι περισσότεροι φάροι, έμεινε σβηστός στην Κατοχή, το 1947 όμως το αρχικό κτίσμα βελτιώθηκε, διατηρώντας ωστόσο τη στιβαρότητα.

ΓΥΘΕΙΟ

Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΗ & ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ

Στο νησάκι Κρανάη, στην άκρη του λιμανιού του Γυθείου, εκεί όπου ήταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, το ερωτικό καταφύγιο του Πάρη και της Ωραίας Ελένης αμέσως μετά την απαγωγή, βρίσκεται ο εντυπωσιακός πετρόκτιστος φάρος, τριγυρισμένος από βοηθητικά κτίσματα. Στέκει εκεί από το 1873, ενώ το ύψος του άσπρου οκταγωνικού του πύργου είναι 23 μέτρα και το εστιακό του ύψος 78 μέτρα. Η αρμονία των αναλογιών και η εξαιρετικής ποιότητας μαρμάρινη τοιχοποιία, όπως και ο λαμπρός, υψίκορμος οκτάγωνος πύργος του, τον έχουν κάνει διάσημο.

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Το θρυλικό φανάρι των Αγίων Θεοδώρων

Το θρυλικό φανάρι των Αγίων Θεοδώρων ή αλλιώς φάρος του Αργοστολίου, είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κεφαλλονιάς. Το κυκλικό του κτίσμα με είκοσι κολόνες δωρικού ρυθμού, που στεγάζεται από μικρό πύργο, τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους φάρους. Ονομάστηκε φανάρι των Αγίων Θεοδώρων λόγω της μικρής εκκλησίας που υπάρχει κοντά του και χτίστηκε το 1828, όταν το νησί βρισκόταν υπό τη διοίκηση του Αγγλου Καρόλου Νάπιερ. Καταστράφηκε από τους σεισμούς το 1953 και ξαναχτίστηκε το 1964, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα