Δέλτα του Νέστου: Νεκρός σπάνιος αργυροπελεκάνος

Νεκρός από κυνηγετικό όπλο «έπεσε» ένας σπάνιος αργυροπελεκάνος, κοντά στη λιμνοθάλασσα Αγίασμα, στο Δέλτα του Νέστου.

Το άτυχο πτηνό εντοπίστηκε, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης κοινής περιπολίας τους, επόπτες του φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και δασοφύλακας του Δασαρχείου Καβάλας στο Δέλτα Νέστου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Επόπτευσης-Φύλαξης της Προστατευόμενης Περιοχής του Εθνικού Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Άμεσα ενημερώθηκε το Δασαρχείο Καβάλας. Ο αργυροπελεκάνος μεταφέρθηκε αρχικά σε ιδιωτικό κτηνιατρείο για ακτινολόγηση και εν συνεχεία στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Καβάλας, προκειμένου να γίνει διάγνωση των αιτίων θανάτου του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αργυροπελεκάνος χτυπήθηκε από κυνηγητικό όπλο και υπέκυψε στα τραύματά του.

Το Δασαρχείο Καβάλας, ως αρμόδιο ανακριτικό όργανο, θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και έρευνες για τον εντοπισμό και την τιμωρία Των δραστών.

Το περιστατικό συνέβη μόλις την τρίτη ημέρα από την έναρξη της κυνηγητικής περιόδου για τα υδρόβια και παρυδάτια πτηνά, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, όπου σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ορισμού του ΕΠΑΜΑΘ απαγορεύεται το κυνήγι στις ζώνες Α, ενώ δεν καλύπτεται αντίστοιχα από τις δασικές ρυθμιστικές διατάξεις θήρας. 

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών στην περιοχή των λιμνοθαλασσών του δυτικού δέλτα του Νέστου και εντός της κυνηγετικής περιόδου, καθώς είχαν καταγραφεί από τον Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΜΑΘ έξι νεκροί αργυροπελεκάνοι τον Ιανουάριο του 2013, για τους οποίους αποδείχθηκε επίσης ότι οι πέντε πέθαναν από πυροβολισμό, χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα