Αμφίπολη: Ξεσπάσματα και εκπλήξεις

Καθημερινές είναι οι εκπλήξεις στον τύμβο της Αμφίπολης για τους αρχαιολόγους, που αποκαλύπτουν τα μυστικά του ταφικού μνημείου, ενώ καθυστερούν οι εργασίες στον τρίτο θάλαμο εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών.

Πιο αναλυτικά, οι αρχαιολόγοι έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες στον τρίτο θάλαμο, καθώς εκφράζονται εκτιμήσεις ότι το βάθος του τάφου είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Έτσι η ομάδα των αρχαιολόγων και των τεχνικών ενισχύθηκε και από γεωλόγο-σπηλαιολόγο του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ σήμερα αναμένεται να προσέλθει και ο Διευθυντής αναστήλωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη σχολαστική αυτοψία του τρίτου θαλάμου που ξεκίνησε την Δευτέρα, οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγονται με ειδικά όργανα, να αναθεωρηθεί ο τρόπος της εισόδου στον τρίτο θάλαμο.

Συγκεκριμένα οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι αδύνατη η πρόσβαση, καθώς δεν αναλαμβάνει κανείς την αποχωμάτωση του θυρώματος.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να εισέλθουν τελικά από τον τοίχο απέναντι από τις Καρυάτιδες με την αφαίρεση δύο ακόμη δόμων από τον τοίχο σφράγισης.

«Αυτός ο τάφος κάθε μέρα μας εκπλήσσει» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Περιστέρη και πρόσθεσε:

«Δεν είναι ο τύπος ο παραδοσιακός του μακεδονικού τάφου που έχουμε για παράδειγμα στη Βεργίνα. Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός και έχει τους διαφραγματικούς τοίχους που κάθε φορά λέμε τι βγαίνει, είναι ένας θαυμασμός για όλους μας.

Όσον αφορά το κύριο μέρος του τάφου είναι κάτι που το ψάχνουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας προχωρούμε με βήματα σταθερά και παίρνουμε τις απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε διανύσει τα 23 μέτρα που ξέρουμε. Αυτή είναι η μαγεία της αρχαιολογίας.

Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης» είπε χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος του Τύμβου Καστά, προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.



Την ίδια στιγμή η αρχαιολογική σκαπάνη αναμένεται να αποκαλύψει ολόκληρες τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες, καθώς αφαιρείται η άμμος και ενισχύεται η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, με ισοδύναμα μέτρα αποχωμάτωσης και υποστύλωσης.

Παράλληλα οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών διεργασιών, κοσκινίζουν προσεκτικά την κάθε χούφτα χώμα που βγαίνει από τον τύμβο Καστά, καθώς βρέθηκαν κομμάτια από τη χαίτη του Λέοντα της Αμφίπολης.

Επίσης ξεκίνησαν οι διεργασίες αποχωμάτωσης ανατολικά και δυτικά των επιμέρους αρχαιολογικών ανασκαφών προκειμένου να απομακρυνθούν τα χώματα που καλύπτουν 14 περίπου μέτρα πάνω από τον τύμβο.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τον τύμβο

• Δεν πρόκειται για έναν παραδοσιακό μακεδονικό τάφο που ακολουθεί τα πρότυπα

• Οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και βρέθηκαν τα σφραγίσματα με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο πιθανής σύλησης του τύμβου

• Η περίβολος του ταφικού μνημείου και τα ευρήματα ανήκουν στον τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

• Τα γλυπτά και οι αρχιτεκτονικές του μνημείου έχουν την ίδια τεχνοτροπία και είναι από θασίτικο μάρμαρο

• Η περίβολος και σχεδιαστικά το ταφικό μνημείο αποδίδεται στον Δεινοκράτη, αρχιτέκτονα και τεχνικό σύμβουλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

• Στην κορυφή του τάφου υπάρχει το θεμέλιο της βάσης του Λέοντα της Αμφίπολης

Το ξέσπασμα της Κ. Περιστέρη

Διαφοροποιώντας τον εαυτό της από άλλους συναδέλφους της, η Κατερίνα Περιστέρη αναφέρθηκε στην κριτική που δέχθηκε για την πλήρη και καθημερινή δημοσιοποίηση για την εξέλιξη ων ανασκαφών, έναντι όσων έκαναν ανασκαφές με άκρα μυστικότητα.

«Με τη βοήθεια της Λίνας Μενδώνη και της Άννας Παναγιωταρέα έχουμε κάνει την τεράστια δουλειά της ενημέρωσης, ότι βγαίνει κάθε μέρα το ξέρετε. Η έρευνα πρέπει να μεταδίδεται και να μην κλειδώνεται στα συρτάρια.

Δεν μπορεί να υπάρχουν στις αποθήκες αδημοσίευτες μελέτες είπε χαρακτηριστικά φέροντας ως παράδειγμα επιγραμματική στήλη που βρέθηκε στο αρχαίο γυμνάσιο της Αμφίπολης που αυτή τη μελετά από το 1984 η Καλλιόπη Λαζαρίδου, και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη η μελέτη της» κατήγγειλε η Κατερίνα Περιστέρη.

«Ο πολιτισμός δεν είναι για λίγους είναι για όλους» είπε χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της ΚΗ ' Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Επιπλέον τόνισε ότι πολλές φορές διατυπώνονται λανθασμένες απόψεις για τα ευρήματα.

«Λανθασμένα πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες απόψεις όπως η Όλγα Παλαγιά, που είπε ότι οι Καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων, αυτό αποκλείεται γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου» επεσήμανε η κ. Περιστέρη επικαλούμενη σε όσα της έλεγε ο δάσκαλός της, Γιώργος Δεσπίνης, ότι «από μια φωτογραφία δεν μπορείς να έχεις άποψη για ένα άγαλμα, ούτε να χρονολογήσεις ούτε να σκεφτείς τι είναι».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα