Δολοφονία Παύλου Φύσσα, 18 Σεπτεμβρίου 2013. Συλλαλητήρια

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά, με εντολή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ήταν ο καταλύτης για να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη τα στελέχη του ναζιστικού κόμματος.

Ενός κόμματος που έπρεπε να χυθεί αίμα Ελληνα για να αποκαλυφθεί ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που απειλεί τα θεμέλια της δημοκρατίας.

Ηταν περασμένα μεσάνυχτα όταν έφτασαν τα πρώτα τηλεφωνήματα στα γραφεία της «Εφ.Συν.»: «Χρυσαυγίτες μαχαίρωσαν νεαρό αντιφασίστα στην Αμφιάλη. Είναι σοβαρά».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η είδηση είχε ταξιδέψει στα social media και στις κινηματικές ιστοσελίδες με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια από τα επίσημα ειδησεογραφικά μέσα. «Ενας σοβαρά τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι σε καφετέρια στο Κερατσίνι» ήταν το πρώτο λακωνικό αστυνομικό δελτίο του ΑΠΕ, λίγο πριν από τις 2.00 τα ξημερώματα, που κάνει λόγο για «αιματηρό επεισόδιο», του οποίου τα αίτια ερευνώνται.

Πριν από τις 4.00 τα χαράματα το Διαδίκτυο βουίζει ότι το παιδί είναι νεκρό, είναι ο αντιφασίστας ράπερ Παύλος Φύσσας, γνωστός ως Killah P, ενώ στο σημείο της δολοφονίας έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αντιφασίστες. Η επίσημη επιβεβαίωση από την αστυνομία θα έρθει τρεις ώρες αργότερα.

Στα πρωινά δημοσιεύματα στις 6.30 το πρωί, ενώ είναι γνωστή η ακροδεξιά ταυτότητα του δράστη, που έχει συλληφθεί και ομολογήσει, δεν λείπουν οι αυθαίρετες εικασίες. «Πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστης και θύμα διαπληκτίστηκαν αρχικά για το ποδόσφαιρο, αλλά στη συνέχεια υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση», αναφέρει το πρώτο ενυπόγραφο δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Η ανακοίνωση της Χ.Α. που αποποιείται κάθε ευθύνη για το έγκλημα είναι η πρώτη που θα δει τη δημοσιότητα, πριν ξεκινήσει η τρίωρη στάση των δημοσιογράφων που θα λήξει στις 12.00 το μεσημέρι.

Ακολουθεί ορυμαγδός από ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων, πολιτικών αρχηγών, αντιφασιστικών οργανώσεων, συνέντευξη Τύπου της αστυνομίας, δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού δημόσιας τάξης.

Πού θα πραγματοποιηθούν αντιφασιστικά συλλαλητήρια

 

- Αθήνα: Κερατσίνι, Π. Τσαλδάρη, 6 μ.μ. Θα προηγηθούν στις 2 μ.μ. αποκαλυπτήρια του μνημείου για τον Παύλο Φύσσα και στις 4 μ.μ. αντιρατσιστική-αντιφασιστική θεατρική παράσταση δρόμου.
- Θεσσαλονίκη: Αγαλμα Βενιζέλου, 6.30 μ.μ.- Ιωάννινα: Νομαρχία, 6 μ.μ.
- Πάτρα: πλατεία Γεωργίου, 7 μ.μ.
- Χανιά: πλατεία Αγοράς, 7.30 μ.μ.
- Ρέθυμνο: Δημαρχείο, 6 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία στην πλ. Μικρασιατών.
- Ηράκλειο: πλατεία Ελευθερίας, 6.30 μ.μ.
- Ξάνθη: κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.
- Κομοτηνή: κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.
- Αλεξανδρούπολη: Δημαρχείο, 6 μ.μ.
- Καλαμάτα: πλατεία 23ης Μαρτίου, 8 μ.μ.
- Βόλος: πλατεία Ελευθερίας, 6 μ.μ.
- Χαλκίδα: Φανάρια Νεάπολης, 7 μ.μ.
- Πρέβεζα: Δημοτική Αγορά, 7.30 μ.μ.
- Ορεστιάδα: κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.
- Τρίκαλα: πλατεία Ρήγα Φεραίου, 8 μ.μ.
- Λάρισα: πλατεία Ταχυδρομείου, 6 μ.μ.
- Κατερίνη: κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.
- Καρδίτσα: Παυσίλυπο Πάρκο, 7 μ.μ.
- Καστοριά: Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, 7 μ.μ.
- Σέρρες: πλατεία Κρονίου, 6 μ.μ.
- Κέρκυρα: πλατεία Γεωργάκη, 7 μ.μ.
- Πύργος: κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.
- Αρτα: κεντρική πλατεία, 7.30 μ.μ.
- Μυτιλήνη: πλατεία Σαπφούς, 6.30 μ.μ.
- Καβάλα: πλατεία Καπνεργάτη 6 μ.μ.
- Αύριο 19 Σεπτεμβρίου στις 5 μ.μ. η πρωτοβουλία «Δεν Ξεχνάμε» καλεί σε κεντρική συναυλία-διαδήλωση για τον Παύλο Φύσσα στην πλατεία Συντάγματος, ενώ την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Συλλογικοτήτων διοργανώνει αντιφασιστικό φεστιβάλ στο πάρκο Σελεπετσάρι στο Κερατσίνι. Υπενθυμίζεται ότι στις 27-28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στον λόφο Κολωνού η 8η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, όπου είναι χορηγός επικοινωνίας η «Εφ.Συν.».

Κινητοποιήσεις πανευρωπαϊκά

- Γαλλία: Παρίσι
- Ισπανία: Μαδρίτη, Βαρκελώνη
- Ηνωμένο Βασίλειο: Λονδίνο, Μπέλφαστ, Ντέρι
- Ιρλανδία: Δουβλίνο, Κορκ
- Σουηδία: Στοκχόλμη
- Δανία: Κοπεγχάγη
- Κροατία: Ζάγκρεμπ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα