Αμφίπολη: Σενάρια για νέα πύλη στον τύμβο

Εντείνονται το μυστήριο, η αγωνία αλλά και τα... σενάρια που αφορούν το καλά κρυμμένο μυστικό του τάφου της Αμφίπολης μετά και τη δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού από το υπουργείο Πολιτισμού την Κυριακή. Μετά τις Σφίγγες που βρέθηκαν στον πρώτο τοίχο του μεγαλοπρεπούς μνημείου και τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες στον δεύτερο θάλαμο, μια λεπτομέρεια στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα πυροδοτεί νέα σενάρια σχετικά με το τι κρύβει ο τρίτος θάλαμος, στον οποίο έχει ήδη τρυπώσει η αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη.

Το βασικό ερώτημα στο οποίο αναζητούν απάντηση οι αρχαιολόγοι είναι αν ο τρίτος θάλαμος είναι ο τελευταίος του μνημείου ή θα αποκαλυφθεί και τέταρτη πύλη που οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο!

Ανάγλυφη κατασκευή

Οπως ανέδειξε η ιστοσελίδα xronometro.com, σε κάποιες από τις φωτογραφίες του τρίτου θαλάμου διακρίνεται μια ανάγλυφη κατασκευή -κάτι σαν γείσο- που μπορεί να είναι προθάλαμος. Μπορεί επίσης να πρόκειται για μια απλή εσοχή, στην οποία όμως ίσως φιλοξενείται κάποιο σημαντικό γλυπτό.

Το σίγουρο είναι οι αρχαιολόγοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα χωμάτινο «τείχος» αρκετών μέτρων, ενώ, σύμφωνα με κάποια σενάρια, το γεγονός ότι ο τρίτος θάλαμος είναι καλυμμένος με χώμα μέχρι ενός σημείου ίσως μαρτυρά πως υπάρχουν σκαλιά που οδηγούν σε χαμηλότερο επίπεδο!

Με αργό ρυθμό

Σε κάθε περίπτωση, απαντήσεις θα δοθούν από την ομάδα της κυρίας Περιστέρι και κατά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού πιθανώς να καθυστερήσουν, δεδομένου ότι αυτές τις ημέρες η ανασκαφή γίνεται με αργό ρυθμό.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι αρχαιολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι η θόλος του θαλάμου βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, με αποτέλεσμα να προέχουν τα έργα για τη στήριξή της. Ηδη τοποθετούνται υποστυλώματα, ενώ η απομάκρυνση του χώματος θα γίνεται βήμα βήμα.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα