Αμφίπολη: Οι νέες ενδείξεις ότι ο τάφος είναι ασύλητος

Όλο και πιο κοντά στην λύση του μυστηρίου της Αμφίπολης, έρχονται οι αρχαιολόγοι.

Χθες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού στον τάφο, μετά τον τοίχο σφράγισης, υπάρχουν τρεις χώροι, οι οποίοι είναι γεμάτοι με χώμα ως την οροφή.

Η ανασκαφική ομάδα στηριζόμενη στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας των αρχαιολόγων και των μηχανικών, σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", πιστεύει ότι οι χώροι είναι έτσι κατασκευασμένοι, για ένα και μοναδικό λόγο… για να αποφευχθεί η σύληση.

Η εν λόγω  ανακοίνωση αναφέρει: «Και στους τρεις χώρους, μετά από τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου. Οι τοίχοι, εν μέρει, λειτουργούν και ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται ότι αποτελεί μέρος σχεδίου σφράγισης του τάφου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη κατασκευή εμφανίζεται για πρώτη φορά, αφού σε κανένα μακεδονικό τάφο δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα πλήρωση με χώμα από τους ίδιους τους κατασκευαστές και σε όσους τύμβους έχουν βρεθεί και είναι συλημένοι έχουμε μεν συγκέντρωση χωμάτων, αλλά όχι μέχρι την οροφή.

Υπάρχουν όμως κάποια ευρήματα που εξακολουθούν να προβληματίζουν τους αρχαιολόγους και αυτά είναι τα εξής:

Με ποιον τρόπο κατάφεραν να γεμίσουν τον τάφο με χώμα μέχρι την οροφή
Πώς καταστράφηκαν τα κεφάλια των Σφιγγών

Αν το μνημείο γέμισε με άμμο επίτηδες τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στεγανός χώρος στον οποίο θα εναποτέθηκαν τα οστά του νεκρού και τα κτερίσματα;

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις έτσι και σε αυτή, υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που πιστεύουν πως ο τάφος έχει συληθεί.

Η… «θεωρία» τους στηρίζεται στην οπή αυτή που έχει βρεθεί, καθώς και στις ακέφαλες Σφίγγες, ενώ τονίζουν ότι  η ακριβής θέση του τάφου δεν ήταν άγνωστη κατά την αρχαιότητα, αφού οι Ρωμαίοι είχαν μετακινήσει μαρμάρινα μέλη του ταφικού περιβόλου αλλά και τμήματα του Λέοντα, που βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, νοτιότερα στον Στρυμόνα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή φράγματος.

Το αιγυπτιακό μυστικό στον τάφο της Αμφίπολης

Το ημερολόγιο Λαζαρίδη αποκαλύπτει τα μυστικά της Αμφίπολης

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα