Σεισμός 5,7 ρίχτερ ανατολικά της Σπάρτης ταρακούνησε τη Νότια Ελλάδα

Σεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε περίπου στις 6.45 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λακωνίας και Μήλου, 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, ταρακούνησε και ξύπνησε απότομα τους κατοίκους σε Αττική, Πελοπόννησο αλλά και Κρήτη.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα, από την Αττική μέχρι την Κρήτη και από την Καλαμάτα μέχρι την Ήπειρο.
Τρία λεπτά αργότερα, ακολούθησε και νέα σεισμική δόνηση από τον ίδιο εστιακό χώρο, μεγέθους 4,7 βαθμών.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας Γ. Χουλιάρας, ο οποίος  δήλωσε ότι το εστιακό βάθος ήταν μεγάλο, στα στα 80-85 χιλιόμετρα.

Σε δηλώσεις της, η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μαρία Σαχπάζη, ανέφερε πως κατά πάσα πιθανότητα η δόνηση των 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αν και όπως είπε, οι ερευνητές του Ινστιτούτου είναι ακόμη επιφυλακτικοί και παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως «πρόκειται για έναν σεισμό που συνδέεται με ρήγματα που είναι στην αφρικανική πλάκα, η οποία είναι κάτω από την ευρωπαϊκή».

Καθησυχαστικοί για τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, που έπληξε τη θαλάσσια περιοχή ΒΑ της Λακωνίας και έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, παρουσιάστηκαν οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Λέκκας.

"Ξεχάστε τον. Είναι σε μία περιοχή η οποία δεν μας έχει συνηθίσει σε μεγάλους σεισμούς, είναι μεμονωμένο γεγονός. Δεν προκαλεί καμία ανησυχία", σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης.

"Ο σεισμός έχει αρκετά μεγάλο εστιακό βάθος, που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μετασεισμικές δονήσεις ή κάποια άλλα γεγονότα. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα