Βάσεις 2014, minedu.gov.gr: Πως να δείτε τα αποτελέσματα και αναλύσεις

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου σε ΑΕΙ,ΤΕΙ, στρατιωτικές σχολές, σχολές εμπορικού ναυτικού κτλ. εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι ενώ το 2013 είχαν εισαχθεί 71.761. Συνολικά μηχανογραφικό υπέβαλαν φέτος 99.958 υποψήφιοι έναντι 104.998 το 2013. «Παρόλο που είχαμε μείωση αριθμού υποψηφίων είχαμε περισσότερους εισακτέους» παρατήρησε ο ΓΓ του υπουργείου.
Η αύξηση των βάσεων εισαγωγής σε περιφερειακά τμήματα σε σύγκριση με αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι το κύριο χαρακτηριστικό των βάσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας το πρωί της Πέμπτης.
Στη Νομική Αθηνών καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 0,8% ή 143 μόρια
Στη Νομική Θεσσαλονίκης αύξηση 1,2% ή 215 μορίων
Στη Νομική Κομοτηνής αύξηση 2,2% που αντιστοιχεί σε 389 μόρια
Στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στην Αθήνα η βάση αυξήθηκε κατά 767 επιπλέον μόρια
Στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης 968 μόρια
Στη σχολή του Βόλου η αύξηση είναι της τάξης του 7,3%
Στην Κοζάνη η αύξηση είναι 13,1%
Στην Ιατρική Αθηνών η αύξηση είναι 317 μόρια
Στη Θεσσαλονίκη 442 μόρια
Στη Λάρισα 583 μόρια
Στο Ηράκλειο 589
Στα Ιωάννινα 605 μόρια
Στην Αλεξανδρούπολη 620 μόρια

Η αύξηση των βάσεων εισαγωγής σε περιφερειακά τμήματα σε σύγκριση με αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι το κύριο χαρακτηριστικό των βάσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας το πρωί της Πέμπτης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ όλους τους πίνακες ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 

Η αγωνία φτάνει στο τέλος για γονείς και παιδιά. Σε λίγη ώρα θα δοθούν στην δημοσιότητα οι Βάσεις εισαγωγής στην ειδική ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr για τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν στις Πανελλήνιες για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο results.it.minedu.gov.gr του υπουργείο Παιδείας θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2014 και οι σχολέςπου πέτυχαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι βάσεις 2014 θα αυξηθούν στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ αύξηση αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας, καθώς πολλοί υποψήφιοι τα συμπεριέλαβαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο ελπίζοντας ότι θα μετεγγραφούν σε σχολή που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους. Μείωση αναμένεται να καταγραφεί μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και του 5ου πεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, υπήρξε αύξηση των αριστούχων. Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των αριστούχων θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου και ιδιαίτερα στις Νομικές και τις Φιλολογίες. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές των θετικών επιστημών (Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας), ενώ αντιστοίχως αύξηση θα υπάρξει και στις ιατρικές σχολές (3ο επιστημονικό πεδίο) με την Ιατρική της Αθήνας να ξεπερνά τα 19.100 μόρια (18.916 μόρια πέρυσι από 19.170 το 2012).

Μικτή καταγράφεται η εικόνα στο 4ο επιστημονικό πεδίο στις πολυτεχνικές σχολές όπου οι βάσεις θα κινηθούν ανάλογα με τη ζήτηση. Στις σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όπως είναι αυτή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλές στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής. Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πορεία των βάσεων στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου με τις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών να παρουσιάζουν αύξηση και τις βάσεις των σχολών χαμηλής ζήτησης να υποχωρούν. Ως προς τις μετεγγραφές, τέλος, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση με βάση την οποία θα καθορίζεται ο τόπος των σπουδών των επιτυχόντων, των οποίων η οικογενειακή εστία είναι σε άλλη πόλη και ο αδελφός σπουδάζει σε τρίτη πόλη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από εκείνη την ώρα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Πέμπτης.

Επίσης την Πέμπτη 28-8-2014 στις 10:00 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής.

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://moreresults.minedu.gov.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα