Παρίστανε τον τραπεζικό υπάλληλο και εξαπατούσε ηλικιωμένους

Τέλος στη δράση ενός 44χρονου απατεώνα, ο οποίος προχωρούσε σε απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, έβαλε η πολύμηνη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο δράστης συνελήφθη πρωινές ώρες χθες (26-08-2014), τη στιγμή που προσέγγιζε 88χρονο ημεδαπό, προσπαθώντας να τον εξαπατήσει και να του αποσπάσει χρηματικό ποσό.

Σε βάρος του 44χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για «Κλοπή», «Ληστεία» και «Απάτη» κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση (κακουργηματικής μορφής) και «Παραβίαση περιορισμών διαμονής».

Ειδικότερα, ο 44χρονος, προσέγγιζε ηλικιωμένα άτομα στις εισόδους των σπιτιών τους, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, στα οποία συστήνονταν ως οικογενειακό τους πρόσωπο και προσποιούμενος τον τραπεζικό υπάλληλο, κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους και τα έπειθε να μεταβεί μαζί τους στο σπίτι τους.

Στη συνέχεια, προφασιζόμενος ότι κυκλοφορούν στην αγορά πλαστά χαρτονομίσματα τους καλούσε να του επιδείξουν τα χρήματα που κατείχαν προκειμένου να διαπιστώσει εάν είναι πλαστά. Αφού του παρέδιδαν τα χαρτονομίσματα για έλεγχο «δήθεν γνησιότητας» είτε αποσπούσε την προσοχή των ηλικιωμένων και αποχωρούσε από την οικία είτε χρησιμοποιούσε σωματική ή ψυχολογική βία προκειμένου να τους αφαιρέσει τα χρήματα.

Ακόμα και σε περιπτώσεις στις οποίες δεν κατάφερνε να πείσει τους ηλικιωμένους, ως προς το αληθές των όσων εξιστορούσε, τους ακολουθούσε στις οικίες τους και εκμεταλλευόμενος τη σωματική του δύναμη εισέρχονταν σε αυτές.

Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι ο 44χρονος κατά το χρονικό διάστημα από 25-04-2014 έως 23-08-2014 προσέγγισε τουλάχιστον 22 άτομα, από τα οποία απέσπασε το συνολικό χρηματικό ποσό των (67.740) ευρώ.

Επιπλέον, σε βάρος του συλληφθέντα εκκρεμούν τρία (3) εντάλματα σύλληψης για «Ληστεία» και (25) καταδικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης (37) ετών για «Απάτες», «Κλοπές» και «Ληστείες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο συλληφθείς το έτος 2006 όντας τρόφιμος Καταστήματος Κράτησης της Χώρας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών για παρόμοια αδικήματα, έλαβε πενθήμερη τακτική άδεια και δεν επέστρεψε ως όφειλε και έκτοτε αναζητούνταν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχών άλλων παθόντων.

Με αφορμή τις προαναφερόμενες υποθέσεις και προς αποφυγή τυχόν παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης προτείνει:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με διάφορα τεχνάσματα.

Επισημαίνεται ότι από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Για περισσότερες συμβουλές μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.astynomia.gr στο πεδίο “Οδηγός του Πολίτη”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα