Αμφίπολη: Σημαντικό "πρόσωπο" στον τάφο, εντυπωσιακά ευρήματα,οι φόβοι

Ελπίδες, φόβοι αλλά και αναμονή. Ο εντυπωσιακός Τύμβος Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη αποκαλύπτεται καθημερινά, με την ανασκαφή να προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν χθες στο φως τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου, καθώς αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου.


Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους.


Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους.

Το βοτσαλωτό δάπεδο, καθώς η νωπογραφία ταινία που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της πρόσοψης και συνεχίζεται στους πλευρικούς τοίχους, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά τα λεγόμενα των αρχαιολόγων ότι ο τύμβος ανήκει σε κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο της αρχαιότητας.

Και αυτό, διότι στην αρχαία Ελλάδα οι τάφοι προσώπων που είχαν κάποιο αξίωμα χαρακτηρίζονταν από μια... πολυτέλεια.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου.

Ο εσωτερικός χώρος, καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται, με ιδιαίτερη προσοχή, στις επόμενες μέρες.



Πραγματοποιούνται, συστηματικά, εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης του μνημείου, όσο και του εσωτερικού του αποκαλυπτόμενου χώρου.

Για τον λόγο αυτό, με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας, δημιουργούνται και οι υποδομές που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες.


Την Τρίτη, μάλιστα, ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο.

Δημιουργήθηκε, εξάλλου, διεπιστημονική ομάδα υπό την διεύθυνση της επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας Κ. Περιστέρη.



Αποτελείται από τις ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα, γεωτεχνικού, τοπογράφου, συντηρητή και γεωλόγου και θα παρέχεται η αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών που απαιτούνται για την διασφάλιση του μνημείου.

Προτεραιότητα δίνεται τώρα στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για την στατική ενίσχυση των τοίχων, για την συντήρηση επιφανειών, ποικίλης υφής, και των χρωμάτων.



Πάντως, μετά και τα νέα ευρήματα που βγήκαν στην επιφάνεια τη Δευτέρα και την τρύπα που αποκαλύφθηκε στον εσωτερικό τοίχο του αρχαίου τάφου, εντείνονται οι φόβοι ότι το μνημείο έχει συληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμη και έχει γίνει σύληση, αυτό δεν μπορεί να μειώσει σε τίποτα τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού θησαυρού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα