Αμφίπολη: Μπήκαν στο εσωτερικό του τύμβου, αρχίζει η αποκάλυψη

Όσο προχωράει η ανασκαφή, ο αρχαίος θησαυρός της Αμφίπολης αρχίζει να αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα την ιστορία του.

Το ανώτερο τμήμα της μαρμάρινης πύλης του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά ήρθε την Πέμπτη στο φως, καθώς οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν πέντε λιθόπλινθους από τον τοίχο σφράγισης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το μαρμάρινο θύρωμα, καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κάτω από το ιωνικό επιστύλιο δύο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας που επίσης καλύπτονται από fresco και έχουν τα ίδια χρώματα.

Επίσης απομακρύνθηκαν με μεγάλη προσοχή χώματα που βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών σε βάθος δύο μέτρων και πλάτος 4,5 μέτρων όσο δηλαδή το πλάτος της εισόδου του τάφου.

Τασούλας: Παγκόσμιο το ενδιαφέρον

Την ίδια ώρα, παγκόσμιο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη.

Ο υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega, αποκάλυψε πως είναι πολλά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν ζητήσει να κάνουν λήψεις στο χώρο της ανασκαφής.

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ο Κώστας Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες.

«Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου».

Όπως επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. θα διαθέσει 30.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο.

Ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου καθώς και τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ για την πρωτοβουλία.

Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού στάθηκε και σε άλλες σημαντικές ανασκαφές που γίνονται αυτό το διάστημα στη χώρα μας.

«Την ίδια εποχή γίνονται σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες και στον Αργολικό Κόλπο όπου είναι πολύ πιθανό να βρούμε προϊστορικούς οικισμούς μοναδικούς στην Ευρώπη, έχουμε αποκαλύψεις στο Δεσποτικό, λίγο πιο δυτικά της Αντιπάρου, έχουμε πάρα πολύ σημαντικές εξελίξεις» είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα