Αμφίπολη: Άκρως εντυπωσιακές οι Σφίγγες ... μετά από 2.300 χρόνια!

Άκρως εντυπωσιακές είναι οι Σφίγγες της Αμφίπολης, οι οποίες είδαν χθες το φως έπειτα από 2.300 χρόνια. Η ομάδα των αρχαιολόγων της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εργάζεται στον Τύμβο Καστά προχώρησε στην αποκάλυψη των μαρμάρινων Σφιγγών, αφού αφαίρεσε τον λίθινο τοίχο σφράγισης. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τμήμα από τη ράχη του Λέοντος, καθώς και τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Τα αγάλματα έχουν ύψος 1,45 μ., ενώ υπολογίζεται πως αυτά θα ξεπερνούσαν τα δύο μέτρα μαζί με τις κεφαλές, που όμως δεν διασώζονται στη θέση τους. Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα των φτερών των δύο Σφιγγών, τα οποία τους επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα εντυπωσιακά αγάλματα θα θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την αρχική επιβλητική τους μορφή.

Ένα τμήμα της ράχης του «Λέοντα της Αμφίπολης» που επίσης βρέθηκε πιστοποιεί στους αρχαιολόγους πως δημιουργήθηκε στο ίδιο εργαστήριο με τις Σφίγγες. Είναι, δηλαδή, της ίδιας εποχής και κατασκευάστηκαν για να κάνουν πιο επιβλητικό τον μακεδονικό τάφο.

Το υπουργείο αναφέρει ότι «με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της, καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων».

Οι αρχαιολόγοι προχωρούν με προσοχή στις ανασκαφές και εκτιμούν ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα μπορέσουν να εισέλθουν στον τάφο και να ανακαλύψουν το μεγάλο μυστικό που κρύβει. Οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν και τα σενάρια πληθαίνουν. Από το ότι μπορεί να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι και ότι μπορεί να είναι κάποιος επιφανής πολεμιστής – στρατηγός.

Ο Λέων που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Καστά υποδηλώνει, σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους, ανδρική ταφή και μάλιστα κάποιον ο οποίος είχε πολεμήσει σε μάχες.

Τις επόμενες ημέρες οι εργασίες θα επικεντρωθούν στο εσωράχιο του θόλου, στη στερέωση και στήριξη των λίθων του και την αφαίρεση των χωμάτων προκειμένου οι αρχαιολόγοι να καταφέρουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Τύμβου.

Οι αρχαιολόγοι επεξεργάζονται όλα τα ευρήματα προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του τάφου, ενώ εκτιμάται ότι είναι θέμα ημερών μέχρι να βρεθούν στο εσωτερικό και να διαπιστώσουν ποιος ή ποιοι είναι θαμμένοι στον μεγαλοπρεπή τύμβο.

Τασούλας: Νέες ανακοινώσεις σήμερα για την Αμφίπολη

Ο υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε εντός της ημέρας νέες ανακοινώσεις για τον Τύμβο Καστά.  Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Τασούλας αναφερόμενος στην «αποκάλυψη» των δύο Σφιγγών έκανε λόγο για εντυπωσιακό εύρημα που δίνει κύρος και όγκο στον τάφο και πρόσθεσε: «Είμαστε μπροστά σε μία πολύ σημαντική αρχαιολογική εξέλιξη».

«Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε μέσα στον τάφο. Μπορεί να είναι δύο εβδομάδες, μπορεί να είναι λίγο περισσότερο. Το θέμα είναι ότι η εργασία γίνεται κανονικά και δεν πρέπει να θίξουμε ούτε τη στατικότητα του μνημείου, ούτε την ακεραιότητα των ευρημάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.

Παράλληλα ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και στις παράλληλες έρευνες που διεξάγονται και σε άλλα μέρη της χώρας μας. «Μπορεί να μιλάμε για την Αμφίπολη όλοι αυτόν τον καιρό, αλλά πρέπει να σας πω ότι συγχρόνως γίνονται σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες και στον Αργολικό Κόλπο, όπου είναι πάρα πολύ πιθανό να βρούμε προϊστορικούς οικισμούς, μοναδικούς στην Ευρώπη, έχουμε αποκαλύψεις στο Δεσποτικό, δυτικά της Αντιπάρου» είπε.


Κώστας Τασούλας-Αμφίπολη από realmedialive

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα