Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από τη Λιβύη

Αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού 90 Ελλήνων, μεταξύ των οποίων τα 7 μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, 13 Κυπρίων, 79 Κινέζων,12 Βρετανών, 1 Ρωσίδας και ενός Αλβανού υπήκοου από τη Λιβύη.

 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού υπήρχαν δύο φάσεις της επιχείρησης. Η πρώτη φάση σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσε τη μεταφορά των Ελλήνων πολιτών από την πρεσβεία στο λιμάνι. Η δεύτερη αφορούσε την επιβίβαση των ανθρώπων στη φρεγάτα, η οποία τελικά δεν έγινε με φουσκωτά πλωτά μέσα που ήταν το αρχικό σχέδιο, αλλά με τη βοήθεια πλωτού μέσου του Λιβυκού Ναυτικού, για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο αφού επιβιβάστηκαν με ασφάλεια οι περίπου 200 επιβάτες, η φρεγάτα ξεκίνησε για την Ελλάδα.

 

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» που κατέπλευσε μετά τις 6 χθες το απόγευμα στα χωρικά ύδατα της Λιβύης και αγκυροβόλησε στα ανοιχτά του λιμανιού της Τρίπολης σύμφωνα με το σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού, στην πρωτεύουσα της Λιβύης ολοκληρωνόταν το άλλο σκέλος της επιχείρησης.

 

Η συγκέντρωση των Ελλήνων και ξένων υπηκόων στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας. Από εκεί με βαν το προσωπικό της ελληνικής διπλωματικής αποστολής και οι Έλληνες και ξένοι πολίτες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι.

 

Το σχέδιο προέβλεπε ότι η φρεγάτα «Σαλαμίς» θα παρέμενε στα ανοιχτά του λιμανιού για λόγους ασφαλείας και σε ετοιμότητα άμεσου απόπλου σε περίπτωση που παρουσιαζόταν οποιοδήποτε πρόβλημα.

 

Οι Έλληνες διπλωμάτες, οι Έλληνες πολίτες και οι υπήκοοι των άλλων χωρών σταδιακά επιβιβάζονταν στα φουσκωτά του πολεμικού πλοίου και με τη συνοδεία βατραχανθρώπων, που είχαν αναλάβει και την προστασία του «Σαλαμίς», επιβιβάστηκαν στη φρεγάτα.

 

Η επιχείρηση κρίθηκε ως υψηλού ρίσκου, εξαιτίας της έκκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη, ωστόσο το Πολεμικό Ναυτικό έχει εμπειρία από ανάλογες επιχειρήσεις στο παρελθόν.

 

Το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθέας» είναι έτοιμο αν χρειαστεί να συνδράμει κυρίως για την παροχή καυσίμων στη φρεγάτα, η οποία πάντως έχει σχεδιαστεί να επιστρέψει στην Κρήτη κι όχι στο Ναύσταθμο.

 

Εκεί βρίσκεται επίσης σε ετοιμότητα επιβατηγό πλοίο, το οποίο ανάλογα με την κατάσταση θα αποφασιστεί αν θα πλεύσει προς Λιβύη, συνοδεία πολεμικού για να παραλάβει κι άλλους εγκλωβισμένους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα