Στο αρχείο ο φάκελος για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Εντολή να τεθεί στο αρχείο ο φάκελος της υπόθεσης του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι έδωσε ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά κλείνει η δικαστική διερεύνηση των τυχόν ευθυνών ανδρών του Λιμενικού Σώματος για το τραγικό ναυάγιο, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν.

Για το θέμα δίνουν σήμερα συνέντευξη Τύπου το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

«Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο με πρωτοφανή για το στάδιο αυτό της διαδικασίας υιοθέτηση όλων των υπερασπιστικών ισχυρισμών των εμπλεκόμενων λιμενικών υπαλλήλων και με αξιολόγηση ως πλέον πειστικών των καταθέσεων των επιζώντων που είχαν δοθεί αρχικά ενώπιον του Λιμεναρχείου Λέρου, για τη λήψη των οποίων όμως διατάχθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης λόγω της χρησιμοποίησης διερμηνέων οι οποίοι δεν ομιλούσαν την γλώσσα των εξετασθέντων» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις.

«Θεωρούμε ότι από την έως σήμερα διεξαχθείσα ανακριτική διαδικασία δεν διερευνήθηκαν επαρκώς οι ευθύνες των υπαλλήλων του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι ενεπλάκησαν στο περιστατικό, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε βιαστική και άκριτη υιοθέτηση των ισχυρισμών των λιμενικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη υποβάθμιση και άρνηση αποδοχής των σαφών καταθέσεων των επιζώντων που έγιναν και δημόσια ενώπιον μέσων μαζικής ενημέρωσης, και ενώπιον εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι οποίοι όμως δεν εξετάσθηκαν κατά την ανακριτική διαδικασία, αλλά και ενώπιον του ίδιου του αρμόδιου Εισαγγελέα» προσθέτουν και καταλήγουν ότι με το κλείσιμο του φακέλου μιας τέτοιας υπόθεσης «επικροτούνται και δεν τιμωρούνται περιστατικά επαναπροωθήσεων που διαρκώς καταγγέλλονται ότι λαμβάνουν χώρα από λιμενικούς υπαλλήλους στα θαλάσσια σύνορά μας, σε βάρος προσφύγων που χρήζουν διεθνούς προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιανουαρίου 2014, πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες από το Αφγανιστάν ακινητοποιήθηκε στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των επιζώντων τους προσέγγισε σκάφος του Λιμενικού στο οποίο προσδέθηκε τη βάρκα τους.

Στη συνέχεια το σκάφος του Λιμενικού ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια. Εξαιτίας της ταχύτητας πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα. Μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες από μετανάστες ότι άντρες του Λιμενικού τους εμπόδισαν να σώσουν ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα. Επιπλέον κατέθεσαν ότι δέχτηκαν απειλές από άνδρες του Λιμενικού για να μην δώσουν λεπτομέρειες για τα όσα σημειώθηκαν στο ναυάγιο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα