Ρόδος: Εστιάτορας εναντίον του TripAdvisor για αρνητική κριτική

Στην δικαιοσύνη απειλεί να προσφύγει Ρόδιος εστιάτορας κατά του διαδικτυακού ταξιδιωτικού οδηγού TripAdvisor, με αφορμή αρνητική δυσφημιστική κριτική που έκανε υποτιθέμενος πελάτης για την επιχείρησή του!

Ήδη ο Ροδίτης επιχειρηματίας έχει στείλει δια του δικηγόρου του κ. Μάνου Τεχνίτη εξώδικη επιστολή, στα κεντρικά γραφεία του TripAdvisor στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ενημερώνοντας τους ότι προτίθεται να στραφεί νομικά εναντίον της εφόσον δεν εφαρμόσει την κείμενη ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την άρση πρόσβασης σε παράνομο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Ροδίτης, ιδιοκτήτης εστιατορίου, δέχθηκε στη σελίδα του στο TripAdvisor ψευδή αρνητική κριτική σχετικά με την ποιότητα του φαγητού του καθώς και το σέρβις του καταστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο υποτιθέμενος πελάτης ο οποίος επισκέφθηκε το εστιατόριο του, ανάρτησε στη δημοφιλή ιστοσελίδα αρνητική δυσφημιστική κριτική στην οποία ισχυρίστηκε ότι το φαγητό που κατανάλωσε στο εστιατόριο  του προκάλεσε βλάβη στην υγεία του καθώς και ότι ο ιδιοκτήτης του τον απείλησε να τον χτυπήσει (!).

Επειδή, τίποτα από αυτά δε συνέβη όπως ισχυρίζεται ο Ρόδιος επιχειρηματίας, αποφάσισε να στραφεί εναντίον τόσο του TripAdvisor όσο και του προσώπου που ανάρτησε την ψευδή κριτική, προκαλώντας τον τελευταίο να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών του και εξηγώντας για ποιους λόγους το γεγονός ήταν ψευδές και δυσφημιστικό. Επιπλέον, επικαλέστηκε τη σχετική Ευρωπαϊκή και Βρετανική νομοθεσία σχετικά με την ανάρτηση στο διαδίκτυο μέσω τρίτων παρόχων δυσφημιστικών δημοσιεύσεων, δεδομένου ότι η εταιρεία TripAdvisor διαθέτει υποκατάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευτυχώς, η εταιρεία κινητοποιήθηκε άμεσα μόλις έλαβε την επιστολή και αφαίρεσε άμεσα το δυσφημιστικό σχόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά είναι τα παράπονα των ιδιοκτητών εστιατορίων και καταλυμάτων, αναφορικά με δυσφημιστικά σχόλια που λαμβάνουν από υποτιθέμενους πελάτες για τις επιχειρήσεις τους και τα οποία επισημαίνουν ότι είναι ψευδή.

Στην περίπτωση του Ροδίτη επιχειρηματία, το ζήτημα της εταιρικής φήμης ανέλαβε η Ροδίτικη εταιρεία marketing «Dingo», ενώ το νομικό της σκέλος και τη σύνταξη της εξώδικου επιστολής ανέλαβε ο δικηγόρος Ρόδου κ. Μάνος Τεχνίτης.

Πηγή: Rodiaki.gr, www.tornosnews.gr

Συμβουλές παρέχει το Tripadvisor προς τις επιχειρήσεις που μπορεί να δεχτούν μία κακή κριτική.

Όπως σημειώνει, μια κακή κριτική μπορεί συχνά να είναι αποθαρρυντική. Ωστόσο, ακόμα και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης στο TripAdvisor καμιά φορά λαμβάνουν κακές κριτικές. Ο Brian Payea, επικεφαλής Επιχειρηματικών Σχέσεων στο TripAdvisor, λέει, «Ο τρόπος που χειρίζονται τα σχόλια των πελατών για να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία που θα έχει ο επόμενος πελάτης, είναι αυτό ακριβώς που κάνει καταπληκτικές αυτές οι επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με το Tripadvisor τα τρία βήματα που μπορείτε να κάνετε μετά από τη λήψη μιας άσχημης κριτικής είναι τα εξής:

1. Εξετάστε τι έχει συμβεί

Μόλις ολοκληρώσατε την ανάγνωση μιας κακής κριτικής. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Εάν νιώθετε ότι το χρειάζεστε, κάντε μια βόλτα λίγων λεπτών. Στη συνέχεια, κοιτάξτε την κριτική με την ομάδα σας τηρώντας απρόσωπη στάση. Ποια ήταν η ουσία του προβλήματος που συνάντησε ο πελάτης σας; Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνετε τέτοιου είδους σχόλια ή μήπως έχουν αρχίσει να επαναλαμβάνονται; Αν κατανοήσετε το ιστορικό, θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε τις βασικές αιτίες κάθε είδους προβλήματος.

2. Αξιοποιείστε τα σχόλια εποικοδομητικά

Μόλις μάθετε το ιστορικό, εργαστείτε με το προσωπικό σας για τη δημιουργία μιας στρατηγικής με σκοπό την εφαρμογή των βελτιώσεων που διαπιστώσατε ότι χρειάζονται. Επινοήστε ένα σχέδιο δράσης για την επιχείρησή σας και καθορίστε το μέλος της ομάδας που θα είναι επικεφαλής. Αν το πρόβλημα είναι κάτι που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε, αναλογιστείτε πώς θα μπορούσατε να προσαρμόσετε αναλόγως τις προσδοκίες των πελατών σας, ενημερώνοντας ίσως τον ιστότοπό σας. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τις μελλοντικές κριτικές ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν επαναλαμβάνονται τα ίδια προβλήματα.

3. Υποβάλετε μια απάντηση από τη διεύθυνση

Γράφετε απαντήσεις από τη διεύθυνση όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη λήψη της κριτικής. Η απάντησή σας χρησιμεύει ως επεξήγηση της κριτικής σε πιθανούς πελάτες που επισκέπτονται τη σελίδα της επιχείρησής σας. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στην απάντησή σας το σχέδιο δράσης που σκοπεύετε να εφαρμόσετε. Και να μην υποτιμάτε τη δύναμη μιας ειλικρινούς συγνώμης. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της απάντησής σας για τους μελλοντικούς πελάτες είναι ότι θα πρέπει να απαντάει στις άγνωστες ερωτήσεις που η κριτική υπονοούσε, χωρίς να τις θέτει ξεκάθαρα.

Αν το κρίνετε απαραίτητο, υποβάλετε τις ανησυχίες σας.

Μια κριτική είναι δυνατό να αφαιρεθεί από την καταχώρισή σας σε τρεις περιπτώσεις:

-Αν έχει δημοσιευτεί για τη λάθος επιχείρηση

-Αν παραβιάζει τις οδηγίες για τις κριτικές του TripAdvisor

-Αν είναι ύποπτη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα