Ο δράκος τσέπης που ζει στα νερά των Γρεβενών!

Φαίνεται πως ένα άλλο ποιο παράξενο ζώο από το Σήφη τον κροκόδειλο στην Κρήτη θα κλέψει την παράσταση και θα τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα και τα φώτα της δημοσιότητας. Ο λόγος για τον Αλπικό Τρίτωνα που μοιάζει με μικρό δράκο, είναι ένα αμφίβιο με μήκος 8 - 12 εκ. με γκρίζα - καστανόμαυρη ράχη και κοκκινωπή κοιλιά χωρίς κηλίδες. Είναι ένα από τα τρία είδη τριτώνων της Ελλάδας. Ζει σε λίμνες αλλά και σε νερόλακκους χωρίς πολλή βλάστηση στην υψηλή ορεινή ζώνη.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αμφίβιο, ζει στα ορεινά ρυάκια της Πίνδου, στην τοποθεσία «Μπάλτσες», κοντά στην Κρανιά του νομού Γρεβενών, ανάμεσα σε καταπράσινες εκτάσεις και είναι διόλου επικίνδυνο.

Μοιάζει με δράκο «τσέπης», κολυμπάει ακριβώς όπως ο κροκόδειλος και διεκδικεί το δικό του μερίδιο στην προσοχή των φυσιολατρών, κατοίκων και τουριστών.

Ο λόγος για ένα αμφίβιο, με μήκος 7-12 εκατοστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που πιθανότατα είναι αλπικός τρίτωνας, ένα ζώο που περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οικοξεναγός και δασοπόνος Απόστολος Διανέλλος, εξηγεί ότι ο αλπικός τρίτωνας ζει στα ορεινά ρέματα συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδας, σε βιότοπους με υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, σε καθαρά και κρύα νερά με σταθερή ποσότητα υδάτων.

«Αν τον δεις να κολυμπά, μοιάζει ακριβώς με μικρό κροκόδειλο, έτσι όπως κινείται με τα άκρα του κολλημένα στον κορμό για λόγους υδροδυναμικής. Αν κάποιος του κόψει ένα άκρο ή του βγάλει το μάτι, σε δύο μήνες αυτά θα έχουν αποκατασταθεί», επισημαίνει ο κ. Διανέλλος.

Ο αλπικός τρίτωνας, που έχει την επιστημονική ονομασία Triturus alpestris, δεν είναι όμως το μόνο ενδιαφέρον πλάσμα, που ζει στα ρυάκια της Βάλια Κάλντα.

Στα ίδια νερά κατοικεί ο pompina variegata, ένας ιδιαίτερος βάτραχος με έντονο κίτρινο χρώμα στη ράχη, κάτι που υποδηλώνει την τοξικότητα των εκκρίσεών του.

Όταν κάποιος θηρευτής τον καταπιεί, απελευθερώνει τοξικές ουσίες, αναγκάζοντας τον κυνηγό να τον αφήσει.

Γι' αυτό άλλωστε, όταν αισθάνεται να απειλείται, σχηματίζει με το σώμα του μια μπάλα, στρέφοντας το κίτρινο χρώμα του προς την απειλή.

Άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι τα μάτια του σε σχήμα καρδιάς, τα οποία σκεπάζει με τα άκρα του, όταν εκτεθεί σε απευθείας ηλιακό φως ή σε κίνδυνο.

Ανάμεσα στα θαυμαστά πλάσματα της Βάλια Κάλντα, μπορεί κανείς να συναντήσει και αρκούδες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα