Η μεγάλη κομπίνα με τις αποδείξεις μαϊμού

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε καταστήματα εστίασης αποκάλυψαν ακόμα μία κομπίνα που έχουν σκεφτεί και υλοποιήσει επιτήδειοι εξαπατώντας την Εφορία, αλλά και τους πελάτες τους.Πρόκειται για το σύστημα του «ψευτοθόδωρου» όπως το αποκαλούν οι ελεγκτές.Συγκεκριμένα ο ελεγκτής που πηγαίνει σε ένα κατάστημα περιδιαβαίνει τα τραπέζια για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν οι προβλεπόμενες αποδείξεις. Βλέπει τα χαρτάκια στα τραπέζια, κάποια τα τσεκάρει και στη συνέχεια φεύγει.

Ωστόσο οι ταμειακές μηχανές από τις οποίες εκδίδονται δεν έχουν σήμανση από το υπουργείο Οικονομικών, είναι δηλαδή ταμειακές μηχανές – μαϊμού ή αλλιώς ταμειακές μηχανές –φαντάσματα.

Την ίδια στιγμή ένα ακόμα κόλπο κάνει θραύση. Ειδικά ασύρματα μηχανάκια έχουν τη δυνατότητα να «τρελαίνουν» τις ταμειακές μηχανές και να κόβουν αποδείξεις – μαϊμού, ή απλώς να δίνουν στους πελάτες ένα αντίγραφο παραγγελίας.

Το αποτέλεσμα είναι αυτοί να ξεφεύγουν από την Εφορία και να πληρώνουν λιγότερους φόρους, ενώ την ίδια ώρα οι πελάτες – φορολογούμενοι έχουν στα χέρια τους πλαστές αποδείξεις, οι οποίες όπως είναι λογικό «δεν περνούν» στην Εφορία.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ τα ασύρματα μηχανάκια που κρατούν οι σερβιτόροι για να πάρουν παραγγελία και πολλές φορές φαίνεται να εκδίδουν και απόδειξη, κρύβουν μία παγίδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για απόδειξη, αλλά για αντίγραφο παραγγελίας και όχι για νόμιμο παραστατικό για την Εφορία. Την ίδια στιγμή έχουν εντοπιστεί και λογισμικά που «πειράζουν» τις ταμειακές και εκδίδουν πολλές φορές την ίδια απόδειξη. Στην Αθήνα ένα εστιατόριο και μια καφετέρια εντοπίστηκαν να έχουν παραποιημένο σύστημα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε οι αποδείξεις να εκδίδονται μεν να μην καταχωρούνται όμως και η επιχείρηση να γλιτώνει τον ΦΠΑ.

Το κόλπο με τα «αόρατα» μελάνια

Ενα από τα πρώτα κόλπα των επιτήδειων ήταν τα αόρατα μελάνια που λίγο καιρό μετά εξαφανιζόταν και η απόδειξη έμενε λευκή με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να έχει πληρώσει αλλά να μην μπορεί να το αποδείξει και ο επιχειρηματίας να έχει εισπράξει αλλά να μην αποδίδει φόρο αφού κανείς δεν μπορούσε να πιστοποιήσει την είσπραξη.

Οι αδήλωτες ταμειακές μηχανές

Σε επιχείρηση στη Θήβα αποκαλύφθηκε ότι επί πέντε χρόνια ο ιδιοκτήτης έκοβε σωρηδόν τις αποδείξεις όμως η ταμειακή του μηχανή δεν ήταν δηλωμένη στο υπουργείο. Με λίγα λόγια έδινε αποδείξεις μαϊμούδες. Υπολογίζεται ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έκοψε αποδείξεις - μαϊμού αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα