Καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στο Ελ. Βενιζέλος μετά τον θάνατο της 52χρονης

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ για τις συνθήκες ασφαλείας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εγείρουν οι καταγγελίες εργαζομένων κι εκπροσώπων φορέων του αεροδρομίου μετά το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην πίστα του «Ελ. Βενιζέλος» και στοίχισε τη ζωή στην 52χρονη εργαζόμενη και μητέρα δύο παιδιών Μαίρη Τριανταφύλλου.

Η άτυχη γυναίκα, που εργαζόταν επί δέκα χρόνια σε γνωστή αλυσίδα εστίασης του αεροδρομίου, βρήκε φρικτό θάνατο όταν στην προσπάθειά της να προλάβει το υπηρεσιακό όχημα που θα τη μετέφερε στο πόστο της, παρασύρθηκε από λεωφορείο που μετέφερε επιβάτες. «Η Μαίρη ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος και μια εξαιρετική συνάδελφος» λένε για την άτυχη 52χρονη μιλώντας στην «Espresso» συνάδελφοί της, εκφράζοντας την οδύνη τους για τον ξαφνικό και άδικο χαμό της.
«Αυτή τη στιγμή θρηνούν δύο οικογένειες, της θανούσης και του οδηγού του λεωφορείου» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας Κλεάνθης Τράτρας, αναφερόμενος στο πρώτο δυστύχημα που σημειώνεται στα δεκατρία χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου.

Ο κ. Τράτας σε δηλώσεις του στην «Espresso» εξηγεί πως τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του αερολιμένα, που συνδέονται κυρίως με τις απολύσεις προσωπικού και την εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί.

Επτακόσιες απολύσεις

«Μέσα στο 2013 έχουν γίνει 700 απολύσεις στο αεροδρόμιο, γεγονός που από μόνο του εγείρει ζητήματα ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μια διαρκή πίεση, που αναμφίβολα τους επηρεάζει σε όλα τα επίπεδα» τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ και προσθέτει: «Με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάθε δύο χρόνια όλο το προσωπικό του αεροδρομίου πρέπει να περνά από νέα εκπαίδευση. Και ναι μεν αυτό θεωρητικά τηρείται, αλλά το quality system φαίνεται πως δεν αποδίδει».

«Υπάρχουν εργασιακές συνθήκες που εμείς τις χαρακτηρίζουμε ως σύγχρονα εργασιακά Νταχάου. Μιλάμε για εργαζομένους με 200 και 300 ευρώ και για εταιρίες που δεν πληρούν ούτε τα υποτυπώδη σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιριών στο «Ελ. Βενιζέλος» Δημήτρης Μπόζας.

«Σύμφωνα με μαρτυρίες, σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να μεταβεί το ΕΚΑΒ στο σημείο του δυστυχήματος» προσθέτει. Από την πλευρά του ωστόσο, το ΕΚΑΒ υποστηρίζει πως η ανταπόκρισή του έγινε εντός δώδεκα λεπτών, χρόνος «αποδεκτός» για να φτάσουν στο σημείο οι διασώστες. Η κηδεία της άτυχης γυναίκας θα πραγματοποιηθεί στις 16.30 την Πέμπτη από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα