Κρούσμα του επικίνδυνου ιού MERS στην Ελλάδα

Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο 69χρονος Έλληνας, μόνιμος κάτοικος Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό MERS,.

Ο κοροναϊός MERS θεωρείται πιο θανατηφόρος αλλά όχι τόσο μολυσματικός όσο ο ιός SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε τον θάνατο 800 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο το 2003.

Ελέγχθηκε και η σύζυγος του 69χρονου, η οποία βρέθηκε αρνητική, θα παραμείνει ωστόσο σε καραντίνα. Την ίδια ώρα, η αναζήτηση για τον ταξιτζή που μετέφερε τον ασθενή βρίσκεται σε εξέλιξη με το ΚΕΕΛΠΝΟ να απευθύνει νέα έκκληση στον οδηγό που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο στην Αμφιάλη μεταξύ 14.30 και 16.30..
Εν τω μεταξύ, σήμερα το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι 13 νέα κρούσματα του κοροναϊού MERS εντοπίστηκαν στη χώρα, τονίζοντας ωστόσο ότι η ασθένεια που έχει προκαλέσει το θανατο 76 ανθρώπων δεν έχει φτάσει ακόμη σε στάδιο επιδημίας, ενώ χαρακτήρισε ως «καλό σημάδι» το γεγονός ότι δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα μεταξύ μικρών μαθητών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Αμπντάλα αλ Ράμπια, επτά νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Τζέντα, τέσσερα στο Ριάντ, ένα στη Μεδίνα και ένα στο Νατζράν. Συνολικά 244 άνθρωποι έχουν ασθενήσει μέχρι σήμερα από τον κοροναϊό του αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής και από αυτούς οι 76 έχουν πεθάνει.

Το υπουργείο έχει επίσης ζητήσει από πέντε διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες να συνεργαστούν με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας ούτως ώστε, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής για την ασθένεια, να παραχθεί ένα εμβόλιο για την αντιμετώπισή της.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα