Φόρος 1.200 ευρώ και στους ανέργους

Τρικυμία εν κρανίω φαίνεται ότι έχουν πάθει οι επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς ζητούν από τους ανέργους που παρακολούθησαν επιδοτούμενα σεμινάρια το 2013 (τα περίφημα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης Voucher), να επιστρέψουν -και μάλιστα στο τριπλάσιο- τα χρήματα που έλαβαν, καθώς το εν λόγω εισόδημα χαρακτηρίζεται ως... απολαβή από εμπορικές επιχειρήσεις.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από όσους... τυχερούς έγιναν δεκτοί από τον ΟΑΕΔ για να παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες εισόδου τους στην αγορά εργασίας. Λογάριαζαν ωστόσο χωρίς τις κατά τόπους ΔΟΥ... Η κατάσταση αυτή δεν άφησε αδιάφορο τον Σύλλογο των Λογιστών της Αχαΐας, ο οποίος αντέδρασε άμεσα, με τον πρόεδρό του, τον κ. Γιάννη Βάρδα, να αποστέλλει επιστολή τόσο προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όσο και προς τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ζητώντας αποκατάσταση της αδικίας.

Με την επιστολή αυτή ο κ. Βάρδας ζητά την άμεση τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ούτως ώστε το εισόδημα από τα σεμινάρια να φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, με την κλίμακα των μισθωτών. Με αυτόν τον τρόπο, όπως ο ίδιος αναφέρει, οι άνεργοι δεν θα κληθούν να καταβάλουν το ύψος των χρημάτων που τους ζητάει το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιστολή - καταπέλτης

Στην επιστολή του ο κ. Βάρδας ξεκαθαρίζει πως δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίζει τα χρήματα από τα επιδοτούμενα σεμινάρια ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλο εισόδημα η φορολογία επιβάλλεται στα τεκμήρια διαβίωσης.

Στην περίπτωση μάλιστα που τα τελευταία απουσιάζουν, ο άνεργος δηλαδή δεν διαθέτει κάποιο σπίτι ή αυτοκίνητο στο όνομά του, τότε η φορολογία επιβάλλεται στο ατομικό τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ και έχει συντελεστή 26%, δηλαδή 780 ευρώ φόρο με επιπλέον προκαταβολή 55%.

Αποτέλεσμα… 1.209 ευρώ, τη στιγμή που η επιδότηση δεν ξεπερνούσε τα 385 ευρώ (μεικτά).

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με την φορολόγηση των εισοδημάτων από σεμινάρια που παρακολούθησαν οι άνεργοι την χρήση 2013, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στην εκκαθάριση του οικονομικού έτους 2014 το Υπουργείο Οικονομικών, στην ουσία, ζητά την επιστροφή τους στο τριπλάσιο και παραπάνω.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι είναι εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα όταν ο φορολογούμενος δεν έχει άλλο εισόδημα η φορολογία να επιβάλλεται στα τεκμήρια διαβίωσης (ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ.) και όταν αυτά δεν υπάρχουν στο ατομικό τεκμήριο διαβίωσης (3.000 ευρώ).

Αποτέλεσμα αυτού είναι για άνεργο ο οποίος δεν έχει τεκμήρια από περιουσιακά στοιχεία να φορολογείται στο ατομικό τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ και με συντελεστή 26%, που σημαίνει ότι θα πληρώσει 780 ευρώ φόρο και επιπλέον προκαταβολή 55%, δηλαδή συνολικά 1.209 ευρώ. Δηλαδή για επιδότηση του ανέργου 385 ευρώ (μικτά) ο φόρος που θα πληρωθεί θα είναι 1.209 ευρώ.

Χωρίς καμία άλλη αναβολή θα πρέπει να τροποποιήσετε άμεσα τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ούτως ώστε το εισόδημα από τα σεμινάρια οικονομικού έτους 2014 να φορολογείται σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με την κλίμακα των μισθωτών και να έχει την μείωση των 2.100 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα