Φως μετά από 13 χρόνια στο τριπλό φονικό της Θάσου

Επί 13 χρόνια παρέμενε ανεξιχνίαστο το τριπλό φονικό που είχε συγκλονίσει τη Θάσο το καλοκαίρι του 2001. Βασικός ύποπτος του στυγερού εγκλήματος ήταν εξαρχής ένας 57χρονος (σήμερα) επιχειρηματίας, γνωστός στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, ωστόσο τα στοιχεία σε βάρος του ήταν ελλιπή. Τώρα, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καβάλας, θα βρεθεί για πρώτη φορά στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Θράκης.

Η τριπλή δολοφονία διαπράχθηκε στις 16 Ιουνίου του 2001 με θύματα τον 48χρονο υπάλληλο της Πολεοδομίας Καβάλας Γιάννη Κουλούση, τον 55χρονο υπάλληλο της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Καβάλας Γιώργο Χαλκίδη και τον 49χρονο ηλεκτρολόγο Κυριάκο Αθανασά, που εκείνη τη μέρα εκτελούσε ηλεκτρολογικές εργασίες στη βίλα του πρώτου στην Καλλιράχη Θάσου. Οι τρεις άνδρες είχαν πυροβοληθεί από δύο όπλα, ενώ στο σημείο βρέθηκαν 10 κάλυκες των 9 χιλιοστών. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο Κουλούσης πυροβολήθηκε μία φορά στον ώμο, ο Χαλκίδης μία φορά στο στέρνο και ο Αθανασάς δύο φορές στην πλάτη. Ο δράστης, όμως, έριξε σε όλους χαριστική βολή πυροβολώντας τους διαδοχικά στα κεφάλια!

Εναν χρόνο αργότερα, στις 27 Ιουλίου του 2002, ακόμη μία δολοφονία, ενός ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στην Καβάλα με τον οποίο ο 57χρονος φέρεται να είχε διαφορές, γεννούσε νέα ερωτήματα, καθώς οι αστυνομικοί παρατήρησαν σημαντικές ομοιότητες με το τριπλό φονικό της Θάσου. Και εδώ το θύμα είχε δεχτεί τη χαριστική βολή στο κεφάλι, ενώ από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι σφαίρες προέρχονταν από το ίδιο όπλο, το οποίο ωστόσο δεν βρέθηκε ποτέ.

Τι λέει το παραπεμπτικό βούλευμα

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο 57χρονος «ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κι ενεργώντας από κοινού και μετά από συναπόφαση με άγνωστα πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας ύψους 1.80-1.85, εύσωμος με σκούρα κοντά μαλλιά, σκότωσε άλλους».

Κίνητρο του δράστη φέρεται να ήταν η κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της συζύγου του τον Μάιο του 2001, λίγες ημέρες πριν από την τριπλή δολοφονία. «Σε διάστημα μίας εβδομάδας από την κατεδάφιση, έντονη είναι η αντίδραση του Α.Χ., ο οποίος απειλεί ότι θα θάψει σε φέρετρα που είχε τοποθετήσει εντός του παραπάνω οικοπέδου όποιον του κατεδάφιζε το σπίτι» τονίζεται στο βούλευμα, που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής!

Οι δικαστές στο βούλευμά τους παραπέμπουν τον 57χρονο σε δίκη και για τη δολοφονία του επιχειρηματία έναν χρόνο αργότερα. «Στις 27 Ιουλίου του 2002 και ώρα 23.00 περίπου, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κι ενεργώντας από κοινού με άγνωστα πρόσωπα, στην πιλοτή πολυκατοικίας της οδού Πρωτόπαππα 7, πυροβόλησε πέντε φορές με πυροβόλο όπλο των 9 mm τον Γεώργιο Σιδηρόπουλο προκαλώντας του ισάριθμα τραύματα στο κρανίο και στην υποωμοπλατιαία χώρα» αναφέρει το σχετικό βούλευμα.

Τα μπρος πίσω της Δικαιοσύνης

Μετά την αποκάλυψη του στυγνού εγκλήματος ασκείται ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατά αγνώστων, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 2004, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση προσωποποιεί τις κατηγορίες εις βάρος του 57χρονου επιχειρηματία, ο οποίος απολογείται και αφήνεται ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Ενα χρόνο αργότερα παύει η δίωξη εις βάρος του με βούλευμα Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καβάλας, καθώς κρίθηκε ότι προέκυψαν ενδείξεις ενοχής του, πλην όμως αυτές δεν ήταν αρκετές για την παραπομπή του στο ακροατήριο.

Το 2006 δεύτερο βούλευμα επιτρέπει νέα δίωξη εις βάρος του, ο κατηγορούμενος απολογείται εκ νέου στον ανακριτή και αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Το 2014 οι δικαστές με βούλευμά τους διατάσσουν την προφυλάκισή του κατηγορουμένου κρίνοντάς τον ύποπτο φυγής και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, καθώς παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν τεθεί.

«Σύντομα η αλήθεια θα έλθει στο φως γυμνή. Το ρολόι της Δικαιοσύνης αργεί, αλλά η ώρα της έρχεται πάντα. Ο μόνος λόγος που ο εντολέας μου βρίσκεται στη φυλακή είναι επειδή παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί» δήλωσε μιλώντας στην «Espresso» ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου επιχειρηματία Μάνος Βονικάκης που παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει αναλάβει την υπεράσπιση πολλών κατηγορουμένων σε υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, όπως η υπόθεση της δολοφονίας του δημάρχου Παγγαίου και του 32χρονου πατροκτόνου της Ξάνθης, που σκότωσε τον πατέρα του με 18 μαχαιριές. Το όνομά του είχε εμπλακεί στην υπόθεση της συμμορίας με τα καλάσνικοφ, καθώς ο ποινικολόγος είχε κατηγορηθεί ότι παρείχε νομικές συμβουλές στα μέλη της σπείρας προκειμένου να αποφύγουν τις κατηγορίες, ωστόσο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον αθώωσε, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εις βάρος του.

Ενοπλη ληστεία

Στο μεσοδιάστημα ωστόσο ο 57χρονος βρίσκεται στη δίνη μιας νέας δικαστικής περιπέτειας. Στις 31 Οκτωβρίου του 2002 συμμετέχει σε διπλή ένοπλη ληστεία τραπεζών στην Ελευθερούπολη και λίγες ημέρες αργότερα εντοπίζεται νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο της Τουρκίας, όπου είχε διαφύγει. Υστερα από τέσσερις μήνες εκδίδεται στη χώρα μας, φτάνει στην Καβάλα, απολογείται και προφυλακίζεται. Καταδικάζεται τόσο πρωτόδικα όσο και σε δεύτερο βαθμό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα