Το κρίσιμο 48ωρο για τον βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι

Στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών Αρχών που διερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε ο θάνατος του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών έχουν μπει οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Μαλανδρίνου και οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας, όπου είχε βρεθεί μετά τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου Γιώργου Τσιρώνη.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο βασανισμού του βαρυποινίτη με ηλεκτροσόκ, λόγω του εγκαύματος που φέρεται να είχε στη δεξιά παλάμη του. Αυτό που εξετάζουν οι Αρχές είναι το ηλεκτροσόκ να μην έγινε την ίδια χρονική περίοδο με το κάταγμα στο στέρνο του που προκάλεσε τη θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία, ενώ σε διαφορετική στιγμή εκτιμάται ότι έγιναν και τα χτυπήματα με κλομπ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αμφισσας Νίκος Αντωναράκος έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες τραυματισμού του 42χρονου Αλβανού. Η έρευνα, την οποία θα διενεργήσει το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, θα εστιαστεί τόσο στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου ο Καρέλι την 25η Μαρτίου δολοφόνησε εν ψυχρώ τον αρχιφύλακα, όσο και στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, όπου κρατήθηκε στη συνέχεια. Εξάλλου εκτιμάται ότι το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του Ιλία Καρέλι κρύβεται στα δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη μεταφορά του στις φυλακές της Νιγρίτας.

Από τη δική τους πλευρά πάντως οι σωφρονιστικοί με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους είχαν φροντίσει εξαρχής να διευκρινίσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον θάνατο του Αλβανού και πως η έρευνα θα το αποδείξει: «Είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα που ήδη διεξάγεται θα αποδείξει καταρχήν κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποια αίτια οφείλεται ο θάνατος του κρατουμένου, καθώς και την ειλικρίνεια των λόγων μας, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτόν, ούτε παραλείψαμε να κάνουμε κάτι που θα εξέθετε τη ζωή του σε κίνδυνο» ανέφεραν.

Η Αλβανία ζητεί εξηγήσεις μέσω του υπουργείου Εξωτερικών

Την έντονη αντίδραση των Τιράνων έχει προκαλέσει ο μυστηριώδης θάνατος του 42χρονου βαρυποινίτη και οι Αρχές της Αλβανίας ζητούν από τις ελληνικές να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την τραγική απώλεια του Καρέλι και του θύματός του δεσμοφύλακα Γιώργου Τσιρώνη, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ζητεί από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν θεσμικά και εκ του σύνεγγυς την κατάσταση: «Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των Αρχών επιβολής του νόμου καθώς και κάθε πράξη βίας εναντίον των Αλβανών πολιτών που εκτελούν την ποινή τους σε φυλακές στην Ελλάδα. Ενθαρρύνουμε και ζητάμε από τις ελληνικές Αρχές να αποσαφηνίσουν πλήρως το επεισόδιο, το οποίο θα επιτρέψει την παραπομπή στη
Δικαιοσύνη των υπευθύνων...» αναφέρει η ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο θάνατος του Καρέλι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης, μόλις δύο 24ωρα μετά τη σφαγή του 46χρονου υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου που σόκαρε το πανελλήνιο.

Ο δολοφόνος βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του κελιού τού σωφρονιστικού καταστήματος Νιγρίτας Σερρών, όπου είχε μεταχθεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα