Η απάτη με πιστωτικές από το ίντερνετ

Πλούσια ζωή σε πανάκριβα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και με πολυτελείς αγορές από εμπορικά καταστήματα της πόλης έκαναν τα μέλη σπείρας που οργάνωσαν τρελή απάτη με πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιώντας για να φτάσουν σε αυτές εικονικά διαδικτυακά νομίσματα, τα λεγόμενα bitcoins! Από τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποίησαν τουλάχιστον 212 συναλλαγές, συνολικού κόστους άνω των 33.000 ευρώ.

Ως εγκέφαλος της σπείρας φέρεται ένας 25χρονος Σουηδός χάκερ που έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις Αρχές της πατρίδας του για παρόμοια αδικήματα και συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνέλαβαν στο Κιλκίς τον 55χρονο θείο του και στην πόλη της Καρδίτσας έναν 44χρονο, ενώ αναζητούν άλλα δύο μέλη του κυκλώματος.

Ο νεαρός Σουηδός εκμεταλλευόταν τις γνώσεις που είχε γύρω από τους υπολογιστές και εντόπιζε ιστοσελίδες στο «κρυφό» ίντερνετ (Underground Forum), οι οποίες διέθεταν προς πώληση αριθμούς πιστωτικών καρτών που είχαν κλαπεί διαδικτυακά από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Συνολικά με διαδικτυακές συζητήσεις φέρεται να αγόρασε με bitcoins τουλάχιστον 1.085 τέτοιους αριθμούς και με τον κατάλληλο εξοπλισμό που προμηθεύτηκε δημιούργησε πλαστές κάρτες-κλώνους με λογότυπα ελληνικών και ξένων τραπεζών, στις οποίες ανέγραφε ως στοιχεία κατόχων τα ονόματα των τριών συνεργών του. Μάλιστα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει το ανάλογο λογισμικό, ώστε οι αριθμοί των καρτών-κλώνων, που ήταν διαφορετικοί από τους αποθηκευμένους στο μαγνητικό τους πεδίο, να μεταβάλλονται κάθε φορά που μπλοκάρονταν από τα πιστωτικά ιδρύματα!

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με κατηγορίες κατά περίπτωση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διαλεύκανση της δράσης τους.

Ο Σουηδός και οι δύο άμεσοι συνεργοί του άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2013 δοκιμαστικές «επισκέψεις» σε εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, όπου έκαναν τουλάχιστον 26 παράνομες συναλλαγές. Οταν διαπίστωσαν ότι το κόλπο είχε επιτυχία, διεύρυναν το δίκτυό τους με δύο Ελληνες. Τον Δεκέμβριο ο 25χρονος εγκέφαλος επέστρεψε στην Ελλάδα και επί τρεις μήνες έκανε πλήθος συναλλαγών με εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, με τη βοήθεια των δύο Ελλήνων συνεργών του. Συνολικά έχουν διαλευκανθεί 212 αγορές που προκάλεσαν εκτεταμένη οικονομική ζημιά στις εταιρείες.

Στο πλαίσιο των ερευνών, οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή των συλληφθέντων τρεις πλαστές πιστωτικές κάρτες, ένα μηχάνημα για την ανάγνωση και εγγραφή στοιχείων στις κάρτες, δύο tablets και έναν φορητό υπολογιστή, μέσω των οποίων γίνονταν οι εγγραφές των αριθμών των πιστωτικών καρτών, μια τηλεόραση και άλλα εμπορεύματα που αγόρασαν οι δράστες με τις πλαστές κάρτες, καθώς και πλήθος αποδείξεων από ανάλογες αγορές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα