Ο Ελληνας που κατέκτησε το Διάστημα!

Εχει συμμετάσχει σε τέσσερις διαστημικές αποστολές, έχει κάνει οκτώ διαστημικούς περιπάτους και έχει ζήσει συνολικά περισσότερες από 500 μέρες στο Διάστημα, με θέα τον πλανήτη Γη! Πρόκειται για τον ομογενή από τη Ρωσία, κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο, που μοιράστηκε τις εμπειρίες του από τα ταξίδια στο Διάστημα, στο πλαίσιο της χθεσινής βράβευσής του από την Ελληνοαμερικανική Ενωση με την τιμητική διάκριση Προσωπικότητες της Ελληνικής Διασποράς. 

Ο κοσμοναύτης, που είναι ελληνικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του (Μικρούλα Γραμματικοπούλου-Γιουρτσιχίνα), εξομολογήθηκε τα συναισθήματα που τον πλημμύρισαν όταν αντίκρισε τη Γη από το Διάστημα, δήλωσε περήφανος για την ποντιακή καταγωγή του και έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου διηγούμενος ένα άγνωστο περιστατικό με πρωταγωνιστές τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τους... Γιωρίκα και Κωστίκα!

«Το παιδικό μου όνειρο ήταν να γίνω κοσμοναύτης και είμαι ευτυχισμένος, γιατί κατάφερα να το πραγματοποιήσω!» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Από μικρός είχα ως ίνδαλμα και ήρωα μου τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που πέταξε στο Διάστημα. Οταν ο Γκαγκάριν πραγματοποίησε το πρώτο διαστημικό ταξίδι στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν αντιπροσώπευε μόνο τον λαό της Ρωσίας αλλά όλους τους λαούς του κόσμου. Ετσι ακριβώς ένιωσα κι εγώ την πρώτη φορά που ταξίδεψα με διαστημικό σκάφος. Την ώρα της απογείωσης ήμουν ένας Ρώσος κοσμοναύτης, αλλά την ώρα της επιστροφής στη Γη ένιωθα πολίτης του κόσμου».

Ο 55χρονος κοσμοναύτης θυμάται με κάθε λεπτομέρεια το πρώτο του διαστημικό ταξίδι με το «Ατλαντίς», που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2002 και είχε διαρκέσει δέκα ημέρες. «Η εμπειρία να βλέπεις τη Γη από το Διάστημα είναι μοναδική και δεν περιγράφεται με λόγια. Το ίδιο ισχύει και για τους διαστημικούς περιπάτους. Εκείνη τη στιγμή η Γη φαίνεται ακόμη πιο μεγάλη και η στολή κολλάει ασφυκτικά πάνω στο σώμα. Θυμάμαι πως στο πρώτο ταξίδι είχα πάρει τηλέφωνο τη μητέρα μου και της μίλησα ποντιακά. Της είπα: «Μητέρα, είμαι ο Θοδωρής και σε παίρνω από το... Διάστημα»! Φυσικά έπαθε σοκ και δεν το πίστευε!»

Αναφερόμενος στην ποντιακή καταγωγή του, ο εξομολογήθηκε και τη συνομιλία που είχε το 2003, όταν βραβεύτηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. «Κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού είχα μαζί μου μια ελληνική σημαία που την παρέδωσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την πήρε στα χέρια του και συγκινημένος μου είπε: “Είμαι περήφανος! Συγχαρητήρια, είστε ο πρώτος Ελληνας κοσμοναύτης!” Τότε τον αιφνιδίασα και του απάντησα: “Κάνετε λάθος, κύριε Πρόεδρε. Δεν είμαι ο πρώτος, αλλά ο τρίτος. Είχαν προηγηθεί ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας”. Ασφαλώς, ξέσπασε σε γέλια!»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα