Μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου. Τα οφέλη

Ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και βιομηχανίες αναμένεται να δώσει η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου που συμφώνησαν, μετά από δυο χρόνια συνεχών και σκληρών διαπραγματεύσεων, ΔΕΠΑ και Gazprom.

Η Gazprom σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη χώρα μας καλύπτοντας το 65% της ζήτησης, ενώ πέραν της μείωσης η συμφωνία προβλέπει και επέκταση της σύμβασης προμήθειας για άλλα δέκα χρόνια (ως το 2026).

Μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου


Η εξέλιξη αυτή θα έχει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνέπειες για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο καθώς θα δουν μείωση στα έξοδα θέρμανσης.

Ευνοημένες όμως θα βγουν και όσες βιοτεχνίες και βιομηχανίες χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Από πότε θα ισχύσουν οι νέες τιμές

Οι μειωμένες τιμές θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τον Απρίλιο, αλλά θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2013.

Το όφελος που προκύπτει από την αναδρομική ισχύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν θα επιστραφεί προς τους καταναλωτές με τη μορφή χρηματικού ποσού, αλλά θα επιμεριστεί στους λογαριασμούς.

Αυτό θα σημαίνει άμεση και μεγάλη μείωση στο τελικό πληρωτέο ποσό που θα καταβάλλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η συμφωνία προβλέπει μείωση της τιμής του αερίου κατά 15%. Μετά την αφαίρεση του ποσοστού της προμήθειας, το τελικό όφελος για τους οικιακούς και τους βιοτεχνικούς βιομηχανικούς καταναλωτές θα κυμανθεί στο 12%.

Μετά τη μείωση αυτή η τιμή για το φυσικό αέριο που θα προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Ρωσία θα διαμορφωθεί στα 396 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος τιμής ανά 1.000 κυβικά μέτρα κυμαίνεται στα 393 δολάρια.

Θετικές επιπτώσεις για τα νοικοκυριά

Άμεση επίπτωση για τα νοικοκυριά θα είναι η μείωση του κόστους θέρμανσης, στο οποίο όμως δεν υπολογίζεται το κόστος για ηλεκτρικές κουζίνες και θερμοσίφωνες που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Αναλυτικότερα:

- Ο μέσος οικιακούς λογαριασμός θέρμανσης με φυσικό αέριο σήμερα κυμαίνεται σε 820 ευρώ το χρόνο. Με μείωση της τιμή κατά 10-12% το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο θα διαμορφωθεί περίπου στα 770 ευρώ το χρόνο με ένα μέσο νοικοκυριό να κερδίζει περίπου 50 ευρώ.

- Στους βιοτεχνικούς λογαριασμούς το κόστος από τα 7.200 ευρώ το χρόνο θα μειωθεί στα 6.875 ευρώ.

- Για μια βιομηχανία μεσαίου μεγέθους που χρησιμοποιηθεί φυσικό αέριο το κόστος ενέργειας θα μειωθεί κατά 2 εκατ. ευρώ από τα 20 στα 18 εκατ. ευρώ. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει οικονομική «ανάσα» από τις βιομηχανικές μονάδες που διαμαρτύρονται για υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα