Στο Άγιο Όρος ο παπά-Τριαντάφυλλος πατέρας του Ξηρού

Ήταν Σάββατο 11 Ιανουαρίου. Η αγιορείτικη μονή Καρακάλλου γιόρταζε τη μνήμη του οσιομάρτυρα Αγίου Γεδεών του Καρακαλληνού. Πλήθος πιστών είχε κατακλύσει το μοναστήρι. Κάτω από τους πολυελαίους με τα κεριά οι εκκλησιαστικές ψαλμωδίες δημιουργούσαν υποβλητική ατμόσφαιρα.

Σε μια γωνιά της εκκλησίας καθόταν ένας ηλικιωμένος ιερωμένος. Θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος ανάμεσα σε τόσους αγιορείτες μοναχούς και ακόμα περισσότερους προσκυνητές. Όσοι είχαν δει τηλεόραση τις προηγούμενες ημέρες, αναγνώρισαν εύκολα το πρόσωπο. Όσοι γνωρίζουν καλά το χώρο της Εκκλησίας ήξεραν όχι μόνο το όνομά του, αλλά και την ιστορία του.

Ο ιερέας με τα μακριά λευκά γένια ήταν ο παπά-Τριαντάφυλλος, ο πατέρα του Σάββα, του Χριστόδουλου και του Βασίλη Ξηρού των καταδικασμένων για τη συμμετοχή στη δράση της 17Ν.

Ο συνταξιούχος ιερέας παρέμεινε στην εκκλησία και παρακολούθησε ολόκληρη την κατανυκτική ολονυχτία με το κεφάλι σκυμμένο και προσευχόμενος διαρκώς. Όσοι βρίσκονταν στην εκκλησία μπορούσαν να διακρίνουν πόνο και λύπη στο βλέμμα του. Το πρόσωπό του ήταν ανέκφραστο, το βλέμμα του φορτωμένο με βαριά συναισθήματα...

Η στάση και η ταπεινότητα του παπά-Τριαντάφυλλου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στο εκκλησίασμα. Ο ηλικιωμένος συνταξιούχος ιερέας όπως αθόρυβα πήγε στην εκκλησία και προσευχήθηκε, με τον ίδιο τρόπο έφυγε, χωρίς να προκαλέσει.

«Ήταν αμίλητος σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας. Προσευχόταν διαρκώς και βγήκε από την εκκλησία χωρίς να πει κουβέντα. Ήταν ολομόναχος, μια τραγική φιγούρα μέσα στη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της πανήγυρης» είπε στο Real.gr προσκυνητής που βρέθηκε εκείνη την ημέρα στην αγιορείτικη μονή.

Ο γηραιός ιερέας λίγες ημέρες νωρίτερα είχε βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας, μετά την εξαφάνιση του γιου του Χριστόδουλου με άδεια από τις φυλακές.

Κοντά στην Εκκλησία

Ο παπά-Τριαντάφυλλος Ξηρός, με καταγωγή από την Ικαρία, νησί με αριστερή παράδοση υπηρέτησε πιστά την Εκκλησία, όχι μόνο στον τόπο της ιδιαίτερης καταγωγής του, αλλά και στην Φλώρινα, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν με θέρμη, κάνοντας λόγο για υπόδειγμα ιερέα και οικογενειάρχη.

Στην ακριτική Φλώρινα η οικογένεια του παπά-Τριαντάφυλλου Ξηρού συνδέθηκε με ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς με μια έντονη εκκλησιαστική προσωπικότητα, αυτή του μακαριστού σήμερα Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη. Οι σχέσεις της οικογένειας με τον Αυγουστίνο Καντιώτη ήταν τόσο στενές, που ο παπά-Τριαντάφυλλος επέλεξε να βαπτίσει τον ένα από τους γιους με το όνομα Αυγουστίνος.

Tο περιβάλλον της οικογένειας του παπά-Τριαντάφυλλου με έξι αγόρια και τέσσερα κορίτσια δεν διέφερε πολύ από αυτό άλλων πολυμελών ιερατικών οικογενειών. Όταν ήρθε η ώρα όμως το κάθε παιδί ακολούθησε διαφορετικό δρόμο...

Από τα παιδιά της οικογένειας ο Σάββας και ο Χριστόδουλος επέκτειναν τις αναζητήσεις τους και πέρα από την Εκκλησία, προσεγγίζοντας τον αντιεξουσιαστικό χώρο και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Και οι δύο δεν φαίνεται ότι επηρεάστηκαν μόνο από τον πατέρα τους, ο οποίος είχε συγκρουστεί και διωχθεί από το απριλιανό δικτατορικό καθεστώς, αλλά και από τον αδελφό της μητέρας τους Μοσχούλας. Τον Αργύρη Τσακαλία, ο οποίος μετά από σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και υπηρεσία αρκετών χρόνων ως διάκονος, ιεράς και αρχιμανδρίτης επέλεξε να αυτοαποσχηματιστεί επεκτείνοντας το χώρο των φιλοσοφικών και πολιτικών αναζητήσεών του στην αρχαία Ελλάδα και την Αριστερά.

Ο παπά-Τριαντάφυλλος και η γυναίκα του Μοσχούλα μετά τη συνταξιοδότησή του ζουν στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής. Ο ηλικιωμένος ιερέας και η γυναίκα του βρίσκονταν πάντα στο πλευρό των παιδιών τους, υπομένοντας στωικά μετά το 2002 όλες τις εξελίξεις.

Την έκρηξη στον Πειραιά και τον τραυματισμό του Σάββα, το ξετύλιγμα του κουβαριού και την εξάρθρωση της 17Ν, τις αποκαλύψεις για τη δράση στην οργάνωση τριών γιων τους, του Σάββα του αγιογράφου, του Χριστόδουλου που κατασκεύαζε μουσικά όργανα και του μικρότερου Βασίλη.

Τις δίκες, τις καταδίκες και τις φυλακίσεις. Τη χαρά από την αποφυλάκιση του Βασίλη, τα επισκεπτήρια στον Κορυδαλλό, την αγωνία για την επιβαρημένη κατάσταση της υγείας του Σάββα, αλλά και στιγμές συγκίνησης όταν τελέστηκε από τον ίδιο τον παπά-Τριαντάφυλλο ο γάμος του γιου του Σάββα με την σύντροφό του Αλίθια στο παρεκκλήσι των φυλακών.

Η χαρά όμως μοιάζει μακρινή για τον παπά-Τριαντάφυλλο που αναζήτησε πνευματικό στήριγμα στο Άγιο Όρος για να υπομείνει τη νέα δοκιμασία για τον ίδιο και την οικογένειά του...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα