Αναγνώριση πλασματικών: Διορία 20 ημερών για πρόωρη σύνταξη

Μόλις 20 ημέρες έχουν απομείνει, προκειμένου 100.000 ασφαλισμένοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑ να αναγνωρίσουν από δύο έως πέντε πλασματικά έτη ασφάλισης, για να συνταξιοδοτηθούν ως και 10 χρόνια νωρίτερα και να γλυτώσουν τα 62 με πρόωρη ή τα 67 έτη με πλήρη σύνταξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι διασώζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας και δεν χρειάζεται να κάνουν υπομονή μέχρι τα 67 για πλήρη σύνταξη ή τα 62 για μειωμένη -που ισχύει για όσους βγαίνουν από 1/1/13. Την ίδια στιγμή, σαρωτικές προμηνύονται οι αλλαγές από τον επόμενο μήνα στον τρόπο συνταξιοδότησης, καθώς και στον υπολογισμό των συντάξεων από το 2015.

Τι αναγνωρίζεται:

1. Στρατιωτική θητεία. Μπορεί να αναγνωριστεί με καταβολή εισφορών και να αντιστοιχεί σε 30 μέρες τον μήνα. Όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό την προσαύξηση της σύνταξης, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Όταν όμως η αναγνώριση γίνεται με σκοπό να συμπληρωθούν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απαιτείται ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του.

2. Πλασματικός χρόνος τέκνων. Σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας -πλην του ΟΓΑ- παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου από τα τέκνα ώστε να επιτευχθεί θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 (Ν. 3655/2008). Για θεμελίωση από 1-1-11 και μετά, χρησιμοποιείται αντίστοιχη διάταξη του νόμου 3863/2010.

3. Χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας μέχρι 200 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτείται από τον Οργανισμό.

4. Χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας μέχρι 200 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο που ο ασφαλισμένος τελεί σε καθεστώς επιδότησης λόγω ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα. Η χρήση του εν λόγω χρόνου είναι δυνατή εφόσον απέχει μέχρι και 10 έτη από την αίτηση συνταξιοδότησης.

5. Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών μέχρι δύο έτη. Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας αναγνωρίζεται με θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξηση της σύνταξης και εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού προσφοράς.

6. Χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Ο χρόνος εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς  ασφαλισμένου και εργοδότη, που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλασιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει κατά τη χρονολογία υποβολής και της αίτησης αναγνώρισης.

Οι πίνακες με τις συντάξεις για όσους φεύγουν το 2014

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα