Αυξάνονται ανησυχητικά οι αυτοκτονίες ενστόλων

Μεγάλες διαστάσεις έχουν προσλάβει οι αυτοκτονίες ενστόλων των Σωμάτων Ασφαλείας τα τελευταία χρόνια γεγονός που έχει προκαλεί ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για την καθημερινότητα των συναδέλφων τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) έχει αναδείξει το πρόβλημα αυτό με παρεμβάσεις της στο Αρχηγείο προκειμένου να ληφθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας των ευάλωτων αστυνομικών, ενώ και από υπηρεσιακής πλευράς έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, η οποία εφιστά την προσοχή της διοίκησης.

Παράλληλα το Κέντρο για την πρόληψη της αυτοκτονίας «Κλίμακα», το οποίο συνεργάζεται στενά με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει προβεί στην έκδοση δυο εγχειριδίων με αντικείμενα που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελληνική Αστυνομία. Το ένα έχει τίτλο, «Πρόληψη της αυτοκτονίας- Μια πηγή ενημέρωσης για τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής» και το άλλο «Εκπαίδευση της αστυνομίας για την παρέμβαση στην αυτοκτονία».

Τα στατιστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες αστυνομικών είναι ενδεικτικά του προβλήματος που έχει ανακύψει.. Από το 2007 έχουν καταγραφεί 25 αυτοκτονίες αστυνομικών εκ των οποίων οι τρεις αξιωματικοί, δυο συνοριακών φυλάκων (το 2007 και 2008) και δυο ειδικών φρουρών (το 2007 και το 2013).

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, οι αστυνομικοί προέβησαν στο απονενοημένο διάβημα με το υπηρεσιακό τους όπλο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την κατοχή όπλου από τους αστυνομικούς που πλέον περνούν υποχρεωτικά κάθε πενταετία από ψυχολόγους. Ωστόσο, πολλοί νέοι αστυνομικοί δεν έχουν προλάβει να περάσουν από ψυχολόγο και οπλοφορούν, ενώ οι «παλιοί» μπορεί να μετρούν και 13 χρόνια από όταν πέρασαν από τον ψυχολόγο πρώτη φόρα. Οδηγίες της «Κλίμακα» για την πρόληψη της αυτοκτονικότητας των αστυνομικών Αναγκαία προϋπόθεση είναι ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να λάβουν βοήθεια οι αστυνομικοί όποτε αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Η αστυνομία μπορεί να παρέμβει σε μεγάλο βαθμό κατά τα αρχικά στάδια της θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης των νέων αστυνομικών, ώστε να μετριαστούν οι παράγοντες που προδιαθέτουν τους αστυνομικούς για άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονία. Η ψυχιατρική και ψυχολογική αξιολόγηση των νέων αστυνομικών αποτελεί σημαντικό κομμάτι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι διαθέτουν έναν ικανοποιητικό βαθμό ψυχικής σταθερότητας και ωριμότητας.

Αξιολόγηση που χρειάζεται να επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα. Αυτό προϋποθέτει ένα επαρκές, μη στιγματιστικό σύστημα παραπομπών και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να λάβουν βοήθεια οι αστυνομικοί όποτε αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Η εκπαίδευση και ενημέρωση των αστυνομικών σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας εξαιτίας του επαγγέλματός τους μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέσο περιορισμού του στίγματος και ενίσχυσης της προσπάθειας για αναζήτηση βοήθειας από ειδικό.

newpost.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα