Εκανα τον πεθαμένο για να γλιτώσω τη ζωή μου

Μπορεί η πρώτη ημέρα της δίκης του διπλού φονικού στον Προφήτη Ηλία να σημαδεύτηκε από την ένταση και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ωστόσο αυτό που προκάλεσε εντύπωση, ήταν η αξιοπρέπεια στην κατάθεση του Γιάννη Ξυδάκη, πατέρα του αδικοχαμένου Πρίαμου.

Αν και δεν συνηθίζεται σε τέτοιες υποθέσεις, ο Γιάννης Ξυδάκης χωρίς εξάρσεις, φωνές και κατάρες, κατέθετε με μεγάλη ψυχραιμία επί τρεις ώρες, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το μακελειό, που στιγμάτισε το χωριό.

Η μόνη φορά που λύγισε και δάκρυσε, ήταν όταν περιέγραψε στο δικαστήριο την τελευταία φορά που είδε ζωντανό το γιο του, στην πλατεία του χωριού, όταν έπεσε αιμόφυρτος. Είπε ότι πήγε από πάνω του και ο γιος του του χαμογέλασε. Πίστευε ότι δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά, και έσπευσε να φύγει, με την προτροπή και των συγχωριανών του, που του έλεγαν να βιαστεί γιατί θα τον σκοτώσουν και αυτόν.

"Τα καλάσνικοφ στις καρότσες των 4Χ4"

Για την οικογένεια του δράστη, ο Γιάννης Ξυδάκης είπε ότι ήταν ο φόβος και ο τρόμος του χωριού, ότι με απειλές, ύβρεις και κυρίως τα όπλα, προσπαθούσαν να επιβάλλουν το δικό τους νόμο, μη διστάζοντας να κυκλοφορούν επιδεικτικά σοτ χωριό, με τα καλάσνικοφ, στις καρότσες των 4Χ4.

Αυτό που δεν τους άρεσε στην οικογένειά του όπως είπε, ήταν ότι ο γιος του απομάκρυνε από τη λογική των «καπετάνιων» τους νέους, στρέφοντάς τους στον αθλητισμό.  Γι’ αυτό και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τον Πρίαμο, ώστε να γίνουν αποδεκτοί στην τοπική κοινωνία.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τρεις μήνες πριν το «κακό» ένας από τους αδελφούς του κατηγορουμένου, είχε προτείνει στον Πρίαμο να γίνουν σύντεκνοι, βαπτίζοντας το παιδί που περίμενε, κάτι που ο γιος του απέφυγε διακριτικά «και το πλήρωσε». Ο Γιάννης Ξυδάκης είπε ότι οι δράστες ήθελαν να «βγάλουν από τη μέση» και τον ίδιο, προκειμένου να μπορούν να διαφεντεύουν το χωριό. Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο πως είναι τώρα το κλίμα στον Προφήτη Ηλία: «εθνικοαπελευθερωτικό», είπε χαρακτηριστικά.

"Εκανα τον πεθαμένο για να γλιτώσω τη ζωή μου"

Αίσθηση προκάλεσε και η αφήγησή του για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, όταν- όπως είπε- προκειμένου να γλιτώσει, έπεσε κάτω και προσποιήθηκε τον νεκρό.  Είπε ότι άκουσε τους κατηγορούμενους να λένε: «τον σκοτώσαμε τον κερατά, πάμε να φύγουμε».

Τέλος να σημειώσουμε ότι η ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου από συγγενείς και συγχωριανούς του Πρίαμου Ξυδάκη προκλήθηκε, όπως έγραψε το cretalive  από τη «συγγνώμη», που ζήτησε ο βασικός κατηγορούμενος, η οποία όμως συνοδευόταν από τη φράση «…αλλά δεν έφταιγα εγώ»

cretalive.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα