Οι άστεγοι της Αθήνας, αυτές οι άγνωστες φιγούρες ...

Οι άστεγοι της Αθήνας, αυτές οι άγνωστες φιγούρες τις οποίες βιαστικά και αδιάφορα προσπερνάμε καθημερινά έξω από τους σταθμούς του μετρό και στους δρόμους της πόλης, δεν είναι παρά οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Πρώην γείτονες, παλιοί συνάδελφοι, κάποτε επιτυχημένοι επαγγελματίες που εξαιτίας της κρίσης ή από «τρικλοποδιές» της ζωής βρέθηκαν ξαφνικά να κοιμούνται στον δρόμο, με όλα τα υπάρχοντά τους να περιορίζονται σε μια κουβέρτα και ελάχιστα ρούχα. Αυτό ακριβώς το προφίλ σκιαγραφούν και τα στοιχεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), σύμφωνα με τα οποία ο μέσος άστεγος στους δρόμους της Αθήνας είναι Ελληνας, άνδρας, από 26 έως 55 ετών, με επιβαρυμένη υγεία, εξαρτημένος από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά και με μηδενικούς οικονομικούς πόρους.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Φτώχειας, στην πρώτη επίσημη καταγραφή στοιχείων που αφορούν σιτιζομένους, αστέγους, και αιτούντες στο πρόγραμμα στήριξης του δημοτικού «Κοινωνικού Παντοπωλείου», στην Τεχνόπολη της Αθήνας, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι άστεγοι της Αθήνας δεν επιθυμούν να στεγαστούν! Ωστόσο, μετά την προσέγγισή τους από το προσωπικό του ΚΥΑΔΑ (street work), ήδη είκοσι άστεγοι εγκατέλειψαν τους δρόμους και «δοκίμασαν» το πρόγραμμα προσωρινής διαμονής που προσφέρει το Κέντρο (υπνωτήριο). Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί ζήτησαν και πέρασαν στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας του ΚΥΑΔΑ, ενώ οι επτά παραμένουν στο προ-ενταξιακό στάδιο του υπνωτηρίου.

Επιπλέον, η έρευνα σκιαγραφεί το προφίλ των σιτιζομένων από τον δήμο ατόμων, αλλά και των νοικοκυριών που υποστηρίζονται από το δημοτικό «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Η συντριπτική πλειοψηφία των σιτιζομένων είναι επίσης ελληνικής καταγωγής, ηλικίας από 36 έως 65 ετών, με το 41% μάλιστα να προσέρχεται στο συσσίτιο για πρώτη φορά κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Οσον αφορά τους αιτούντες στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο», πρόκειται κυρίως για ελληνικές οικογένειες των δύο, τριών, τεσσάρων και πέντε μελών. Οι αιτήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανήλθαν σε 774, που αφορούν 2.026 άτομα, εκ των οποίων το 76% είναι άνεργοι και χωρίς κανένα επίδομα.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΩΝ  «ΑΘΛΙΩΝ»

(με βάση τους 480 καταγεγραμμένους από τη μελέτη αστέγους):

- Το 77% είναι άνδρες (370) και το 23% γυναίκες (110).

- Το 76% είναι ηλικίας από 26 έως 55 ετών.

- Το 58% δηλώνει εξάρτηση από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

- Το 54% δηλώνει ότι βρέθηκε στον δρόμο για οικονομικούς λόγους.

- Ογδόντα από αυτούς δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να στεγαστούν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα