Σοκάρει η γυναίκα που κλωτσάει κοριτσάκι στην Ακρόπολη

Στο «ερώτημα» που έθεσε ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι πέραν του προφανούς πως το σκουπίδι της φωτογραφίας που δείχνει να κλοτσά ένα «γυφτάκι» έχει ήδη επιλέξει την απάντησή του.

Με ένα λάιφ στάιλ περιοδικό στα χέρια που της θυμίζει πόσα κιλά απέχει αισθητικά από τα πρότυπά της, η... μαγγιόρα της φωτογραφίας κλοτσά το «γυφτάκι» που χαλά την εικόνα του μαγαζιού της και διώχνει τους πελάτες, υπονομεύοντας έτσι τα σαξές στόρια του πρωθυπουργού, ενώ μόλις λίγα μέτρα πίσω περνάει σφυρίζοντας αδιάφορα το τρένο της ανάπτυξης.

Ίσως πάλι να κάνει αυτή την κίνηση επειδή κατά βάθος φοβάται πως, στη θέση του θα βρεθεί κι εκείνη σε λίγο καιρό, και χωρίς μάλιστα να ξέρει και ακκορντεόν...

Σε κάθε περίπτωση, όταν η ψυχική αμορφωσιά συναντά την οικονομική κρίση, τότε τον λόγο έχουν τα κατώτατα ένστικτα του ανθρώπου.

Κι όταν δεν έχεις τα γκατς να ρίξεις τις κλοτσιές σου σ' εκείνους που πραγματικά φταίνε για το χάλι σου, τις ρίχνεις στον καθένα που θα βρεθεί μπροστά σου και θα νιώσεις πως βρίσκεται σε κατώτερο σημείο της τροφικής αλυσίδας.

Κι όμως, τελικά είναι χρήσιμα τα «γυφτάκια». Γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να μετρήσουμε τις προσωπικές μας πολιτισμικές κατακτήσεις. Κι όσο περισσότερο τα κλοτσάμε, τόσο καλύτερη μπάλα παίζουμε στο γήπεδο του κοινωνικού κανιβαλισμού.

Ευελπιστώ πως μπροστά στη συγκεκριμένη «εικόνα» να ευαισθητοποιηθούν οι απανταχού σύλλογοι σκυλόφιλων, γατόφιλων και κροκοδειλόφιλων, και λοιποί οικολόγοι. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο ένα σκυλί δεν μπορείς ούτε καν -και πολύ σωστά εννοείται- να το κλοτσήσεις. Για τα «γυφτάκια» βέβαια δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη...

Οπότε ας κλοτσάμε άφοβα κάθε φορά που ένα τέτοιο «σκουπίδι» βρίσκεται μπρος μας. Να μη μείνει κανένα εμπόδιο στο δρόμο για την προσωπική και συλλογική μας κόλαση.

ΥΓ. Το ότι η εν λόγω αθλιότητα γίνεται παρουσία τουριστών που εμφανίζονται δεξιά της φωτογραφίας, εν προκειμένω, είναι το «λιγότερο»...

Η λήψη της φωτογραφίας έγινε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και είναι του Associated Press και του φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μεσσήνη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα