Αύξηση - σοκ των κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα

Μία από τις τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, επίπτωση που επιβεβαιώνει τα παραδείγματα άλλων χωρών, είναι ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα οδηγούνται στις εξαρτήσεις και αγνοούν την υγεία τους. Σοκαριστική είναι η επιδημική εξάπλωση του HIV/ AIDS, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), όπως παρουσιάστηκαν στη Βουλή.

Όπως διατυπώνεται, λοιπόν, στο επίσημο έγγραφο που υπογράφει η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή και διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φεβρωνίας Πατριανάκου: «Ανάμεσα στο 2010 και το 2011 τα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν 1.500% μεταξύ των χρηστών. ‘Ετσι, ο επιπολασμός του ιού στους χρήστες ουσιών το 2011 αυξήθηκε ραγδαία από 0,8% σε 4,4%. Στην περιοχή της Αθήνας άγγιξε το 8,1%».

Παράλληλα ραγδαία αύξηση σημειώνεται και στην εξάπλωση της ηπατίτιδας C μεταξύ των εξαρτημένων.

Ακόμη, επισημαίνεται: «Ιδίως στην περιοχή της Αθήνας, οι αυτοκαταστροφικές μορφές συμπεριφοράς ενισχύονται, αυξάνεται η ενέσιμη χρήση ουσιών, η κοινή χρήση σύριγγας, η παράλληλη χρήση  διαφορετικών ουσιών, η καταφυγή σε νέες, φθηνές, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, οι ερωτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις».

«Σ’ένα περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας οι χρήστες ουσιών, ήδη άνεργοι στην πλειονότητα τους, χάνουν το κίνητρο τους για θεραπεία» τονίζεται στο έγγραφο ενώ προστίθεται:

«Καθώς η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και το κίνητρο για θεραπεία μειώνονται, ενισχύεται η τάση των εξαρτημένων να μη λαμβάνουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας τους».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα