Αγιασμός στα σχολεία με άρωμα απεργίας

Έντονο «άρωμα» απεργίας, αντί βασιλικού θα έχει ο φετινός αγιασμός για την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευση θα προσέλθουν κανονικά σήμερα στα γυμνάσια και τα λύκεια και μαζί με τους μαθητές τους θα παρακολουθήσουν την παραδοσιακή θρησκευτική τελετή, με την οποία ξεκινά η νέα χρονιά.

Στη συνέχεια θα ενημέρωσουν γονείς και μαθητές για τις κινητοποιήσεις θα ζητήσουν την ηθική στήριξη στη δίκαιη, όπως τη χαρακτηρίζουν, απεργία διαρκείας που προγραμματίζουν από τις 16 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, σήμερα θα διανείμουν την ανοιχτή τους επιστολή σε γονείς και μαθητές, όπου εκθέτουν τα αιτήματά τους.

Οι καθηγητές τις υπόλoιπες ημέρες αυτής της εβδομάδας θα εργαστούν κανονικά προλειαίνοντας το έδαφος για τη μεγάλη τους κινητοποίηση, την οποία συντονίζουν και με τους συναδέλφους τους των ιδιωτικών σχολείων, ενώ επιθυμούν να δώσουν δυναμικό χαρακτήρα με την απεργιακή συμπόρευση και των δασκάλων.

Η «Μεγάλη Δευτέρα» της εκπαίδευσης

Με την παραπάνω φράση χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της απεργίας διαρκείας ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα έξω από τη βουλή, σε αντίδραση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το νέο λύκειο.

«Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα (σ.σ. χθες)» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «Στις 16 του μηνός ξεκινάμε δυναμικά. Θα είναι Μεγάλη Δευτέρα για την εκπαίδευση, είμαστε αποφασισμένοι».

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σε σύνολο 98 ψηφισάντων, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 52 βουλευτές, έναντι 45 που το καταψήφισαν, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ψήφισε παρών. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Κώστας Γιοβανόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο Σπύρος Λυκούδης από τη ΔΗΜΑΡ.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης

• Η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Δάσκαλοι

Στη συνάντηση που είχαν χθες η ΟΛΜΕ με τη ΔΟΕ οι δάσκαλοι αποφάσισαν ότι θα «συμπορευτούν» εν μέρει με τους καθηγητές. Ωστόσο δεν ακολουθούν κατά πόδας στις κινητοποιήσεις έχοντας εξαγγείλλει 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου υπό την απεργιακή ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ.

ΟΙΕΛΕ

Μετά τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο χορό των κινητοποιήσεων θα μπουν και οι δάσκαλοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτικο που ανακοίνωσαν χθες 28ωρη απεργία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Μετ’ εμποδίων οι εγγραφές των πρωτοετών – Κλειστά ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στο μέτωπο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεκινούν σήμερα με πολλά προβλήματα οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, ενώ η προσθεσμία λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα η διοίκηση του ιδρύματος σε άτυπη ενημέρωσή της ανακοίνωσε την αδυναμία του να διεκπεραιώσει τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

• To πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας αυτή την εβδομάδα, ενώ οι διοικητικοί του υπάλληλοι έχουν αναγγείλει δύο 48ωρες απεργίες γι' αυτή την εβδομάδα και μια πενθήμερη για την επόμενη, ενώ σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους.

• Σε απεργία έως τις 16 Σεπτεμβρίου προχωρούν τα μέλη ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του ιδρύματος αποφάσισε ομόφωνα να συμπαραταχθεί με τους διοικητικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους στον αγώνα κατά των μέτρων των απολύσεων και της διαθεσιμότητας.

Πενθήμερη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα έχει κηρύξει η πανελλήνια ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων τους ενάντια στη διαθεσιμότητα.

Σε αυτή συμμετέχουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ).

Σε αναστολή λειτουργίας βρίσκεται από την Τρίτη και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συμβολική αναστολή λειτουργίας για σήμερα έχει ανακοινώσει και το πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει στην Αθήνα το συντονιστικό όργανο της Συνόδου των πρυτάνεων προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα στο χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα