Φθιώτιδα: Πάνω από 60 μετασεισμούς. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Τις πληγές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος και η ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, μετρούν τα χωριά της Φθιώτιδας. Πολλοί κάτοικοι παρέμειναν όλο το βράδυ στις πλατείες, ενώ ορισμένοι από αυτούς πέρασαν τη νύχτα είτε σε δημοτικά σχολεία που έχουν ανοίξει, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος,μέσρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 60 μετασεισμοί, δύο εκ των οποίων άνω των 4 Ρίχτερ.

Σε περισσότερα από 300 σπίτια έχουν δηλωθεί ζημιές, αλλού μικρές και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικές. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο σπίτια που ήταν ακατοίκητα έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα. Μάλιστα, στο τελευταίο την ώρα του σεισμού έμενε μέσα μια οικογένεια αλλοδαπών με ένα μικρό παιδάκι. Σύμφωνα με τους γείτονες, λίγο μετά τον σεισμό βγήκαν μέσα από τα ερείπια μόνοι τους, μάζεψαν τα πράγματα τους και εξαφανίστηκαν. Παρά το γεγονός ότι τα σωστικά συνεργεία τους αναζητούσαν μέχρι αργά το απόγευμα δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν.



Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της περιοχής, περίπου 150 σπίτια έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου - Αγίου Κων/νου και μάλιστα τα 80 από αυτά είναι στο χωριό Ρεγγίνι.



Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους δεν βρίσκεται στην περιοχή και έτσι θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα της κατάστασης.

Τι λένε οι ειδικοί για τις ζημιές

Οι μηχανικοί του δήμου που έκαναν την πρώτη αυτοψία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των οικοδομών και σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να εκκενωθεί κάποια κατοικία».


Εξάλλου καθησυχαστικές είναι και οι πρώτες διαβεβαιώσεις εξειδικευμένων επιστημόνων για μεγάλα βράχια που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το χωριό Τιθορέα, τμήμα των οποίων στο παρελθόν είχαν αποκοπεί και είχαν «προσγειωθεί» μέσα σε δύο σπίτια τα οποία και είχαν καταστρέψει. Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν πως «αν όπως λένε οι ειδικοί πάμε σε μια ύφεση του φαινομένου, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τα βράχια».

Σύμφωνα με τους κατοίκους όμως της περιοχής, έχουν αποκοπεί βράχοι ψηλά στο βουνό και την πορεία τους προς το χωριό έχουν σταματήσει τα δέντρα που έχουν φυτευτεί σε μια μεγάλη έκταση.

Με προσοχή παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα οι ειδικοί

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες αποσυνδέουν το σεισμικό γεγονός από το ρήγμα της Αταλάντης, παρακολουθούν όμως με προσοχή το φαινόμενο καθώς μετά την ισχυρή δόνηση ακολούθησαν δεκάδες, η μεγαλύτερη εκ των οποίων είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ενώ εντοπίζεται σε απόσταση 121 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφίκλειας. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι σε λίγα 24ωρα θα γνωρίζουν εάν τα 5,1 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.

Σε δηλώσεις του ο σεισμολόγος Γ. Χουλιάρας υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία δεν αφορά το ρήγμα της Αταλάντης.


Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθ. Λέκκας τόνισε ότι «πρέπει να εστιάσουμε πιο πολύ την προσοχή μας, γιατί από αυτά τα φαινόμενα προέρχεται ο κύριος κίνδυνος».

 

 

Χορός των ρίχτερ στη Φθιώτιδα. Οι φόβοι

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα