Σεισμός 5,1 ρίχτερ από το ρήγμα της Αταλάντης; Εκτιμήσεις

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 12:06 το μεσημέρι της Τετάρτης.
Αρχικά, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμό 5,3 Ρίχτερ αλλά στη συνέχεια "διόρθωσε" την εκτίμησή του σε 5,1R.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10χλμ. νοτιοανατολικά της Λαμίας και 120 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, επτά λεπτά νωρίτερα, στις 12:02, είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους σε Λαμία, Καμμένα Βούρλα και άλλες περιοχές να βγουν από τα σπίτια τους, τρομοκρατημένοι.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Εύβοια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, της δόνησης των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 12:06, είχε προηγηθεί άλλη, μεγέθους 4,1 βαθμών. Και οι δύο δονήσεις προέρχονταν από την περιοχή 120 χιλιόμετρα ΒΔ της Αθήνας, κοντά στην Αμφίκλεια Λαμίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα και το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες με μεγάλη προσοχή.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στο protothema.gr ο σεισμός προήλθε από την οπίσθια πλευρά του ρήγματος της Αταλάντης στην τεκτονική τάφρο που βρίσκεται μεταξύ Παρνασσού και όρους Χλωμού. Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός ότι προηγήθηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κάνοντας λόγο για ορατό προσεισμό και γι΄αυτό ζήτησε να υπάρξει παρακολούθηση τις πρώτες ώρες του φαινομένου.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας το συγκεκριμένο ρήγμα είχε καιρό να δώσει σεισμό, αλλά ένας σεισμός της τάξης των 5,3 Ρίχτερ μπορεί να παραχθεί από αυτό.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, το εστιακό βάθος ήταν επιφανειακό και υπολογίζεται περίπου στα 20 χιλιόμετρα.

Ο κ. Μακρόπουλος ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Η περιοχή είναι γνωστή, πρόσθεσε, παρακολουθούμε την εξέλιξη και είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα