Καραντίνα εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου

Στο βόρειο τμήμα της Αθήνας «μεταναστεύει» ο ιός του Δυτικού Νείλου. Μετά τους οκτώ δήμους της ανατολικής Αττικής και της Θεσσαλονίκης που τέθηκαν σε καραντίνα στα τέλη Ιουλίου, ήρθε η σειρά τεσσάρων προαστίων της πρωτεύουσας να αποκλειστούν προληπτικά από το σύστημα αιμοδοσίας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν μολυσμένα κουνούπια. Οπως ανακοίνωσαν η αρμόδια επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), οι δήμοι Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Πεντέλης και Χαλανδρίου θεωρούνται πλέον «περιοχές επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου» και αποκλείονται από την αιμοδοσία για λόγους ασφαλείας του αίματος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΕΑ, όσοι διαμένουν ή εργάζονται στις εν λόγω περιοχές δεν μπορούν να είναι αιμοδότες για όσο διάστημα εντοπίζονται κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και για τουλάχιστον έναν μήνα μετά και το τελευταίο περιστατικό μόλυνσης στην περιοχή. Το ίδιο προληπτικό μέτρο έχει ήδη ληφθεί για τους δήμους Σπάτων - Αρτέμιδος, Παιανίας, Παλλήνης και το δημοτικό διαμέρισμα Πικερμίου στην ανατολική Αττική και για τους δήμους Μενεμένης - Αμπελοκήπων, Ευόσμου - Κορδελιού, Ωραιοκάστρου και το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης.

Ο αποκλεισμός των αιμοδοτών από τις περιοχές αυτές έχει αρνητικές συνέπειες στα αποθέματα αίματος, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η προσφορά αίματος παρουσιάζει έτσι κι αλλιώς μείωση λόγω διακοπών, ενώ η ζήτηση αυξάνεται λόγω των τουριστών. Πάντως ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Λεωνίδας Ανωμερίτης εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Ακόμη το σύστημα κρατιέται, υπάρχουν αιμοδότες» δηλώνει στην «Espresso» και προσθέτει: «Κάθε καλοκαίρι εμφανίζονται αυτά τα προβλήματα, ιδιαίτερα με την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου. Προς το παρόν αποκλείουμε περιοχές και όταν το σύστημα δεν θα έχει το αίμα που χρειαζόμαστε, θα ξεκινήσουμε τον μοριακό έλεγχο του αίματος από τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον Δυτικό Νείλο, οι οποίες ευτυχώς -μέχρι σήμερα- είναι λίγες».

Την περασμένη εβδομάδα το ΕΚΕΑ κατακύρωσε την προμήθεια 2.706 αντιδραστηρίων αιμοδοσίας, συνολικής αξίας 44.996 ευρώ, τα οποία είναι απαραίτητα για τον μοριακό έλεγχο του αίματος. Σύμφωνα με τον κ. Ανωμερίτη, τα αντιδραστήρια είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέρχονται σε δέκα, από τα οποία τα πέντε έχουν παρουσιάσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα