Βάσεις 2013: Πόσο πέφτουν και σε ποιες σχολές

Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σχολές όπως οι ιατρικές ή οι νομικές θα έχουν μείωση κατά περίπου 300 μόρια, ενώ πολλές είναι οι πολυτεχνικές σχολές όπου θα σημειωθεί μείωση μέχρι και 500 μόρια, ωστόσο σχολέςόπως οι παιδαγωγικές «αντέχουν», καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη.

Οι βάσεις στις στρατιωτικές σχολές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, χωρίς σημαντικές διαφορές.

Οι νομικές σχολές θα παρουσιάσουν πτώση ως και 300 μόρια, τα τμήματα φυσικής, χημείας, μαθηματικών έως 500 μόρια, οι πολυτεχνικές σχολές έως 600 μόρια, τα οικονομικά τμήματα πτώση έως και 700 μόρια.

Αντίθετα τα τμήματα που θα έχουν χαμηλότερη βάση, αν και υπάρχουν περιζήτητες σχολές που εξασφαλίζουν θέση εργασίας, οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Βέβαια, η πτώση δεν θα είναι καθολική, αφού αναμένεται να υπάρξουν και ορισμένες σχολές στις οποίες μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων, όπως για παράδειγμα οι Στρατιωτικές, κάποιες Παιδαγωγικές κ.α. όπου θα παρατηρηθεί μικρή άνοδος των βάσεων.

Βέβαια το εύρος της πτώσης ή της ανόδου των βάσεων θα καθοριστεί και από τις επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία. Θεωρείται σίγουρο, πάντως, ότι θα αυξηθούν οι πρώτες προτιμήσεις σε σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς πάρα πολλές οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα για τη συντήρηση ενός ακόμη σπιτιού σε μία άλλη πόλη.

Τέλος, ανατροπές στις βάσεις έφεραν φέτος τα ειδικά μαθήματα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα