Αγωνία για τους σεισμούς στην Κοζάνη

«Δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για το σεισμικό φαινόμενο που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη. Το παρακολουθούμε στενά». Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γιώργος Δρακάτος ήταν καθησυχαστικός στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής με αφορμή τις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,7 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έχουν ταρακουνήσει τους κατοίκους τα τελευταία 24ωρα.

Η σύσκεψη έγινε στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή των σεισμολόγων Γιώργου Δρακάτου, Βασίλη Λεκίδη και Χρήστου Παπαϊωάννου. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που μετέβησαν στην Κοζάνη ανέφεραν ότι οι σεισμοί των τελευταίων ημερών δεν σχετίζονται με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα και διευκρίνισαν ότι το μέγεθος των δύο μεγαλύτερων σεισμικών δονήσεων βρίσκεται σε απόλυτη αναλογία με το ρήγμα που τους προκάλεσε.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ακόμη ότι υπάρχει πλήρες δίκτυο καταγραφής των σεισμών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τοποθετήθηκε στην Αιανή μηχάνημα που καταγράφει τις σεισμικές επιταχύνσεις. Σε ό,τι αφορά πάντως τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ισχυρά Ρίχτερ, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχουν ελεγχθεί από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων 106 σπίτια στην περιοχή της Αιανής και από αυτά μόνο τα δύο χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα