Η τρόικα σφραγίζει νοσοκομεία

Στις άμεσες απαιτήσεις της τρόικας περιλαμβάνονται και η εξοικονόμηση πόρων από το ΕΣΥ με συνεχείς πιέσεις για να κλείσουν νοσοκομεία που για τους δανειστές μας παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πως τα νοσοκομεία αυτά μπορεί να εξυπηρετούν ένα ολόκληρο νησί απαιτούν να μπουν λουκέτο και να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις μνημονιακές της δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την αναδιάταξη του ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στο να βάλει λουκέτα εξπρές σε πολλά νοσοκομεία της χώρας άμεσα ξεκινώντας από την Αθήνα. Νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας, Πολυκλινική στην Ομόνοια, Νοσοκομείο Πατησίων, Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Αγία Ελένη» είναι πρώτα στη λίστα καθώς εκτιμάται πως τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν μπορούν να εξυπηρετηθούν από άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά. Για το δε προσωπικό οι σκέψεις είναι να μεταταχθεί στα πλησιέστερα νοσοκομεία.

Τη σκυτάλη παίρνουν στη συνέχεια νοσοκομεία από τους νομούς Αργολίδος, Μεσσηνίας και Ηλείας καθώς εκτιμάται πως οι περιοχές αυτές μπορούν να εξυπηρετούνται από τα μεγάλα νοσοκομεία όπως είναι του Πύργου και της Τρίπολης.

Το σχέδιο για το ΕΣΥ έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ η υπουργική απόφαση για την αναδιάρθρωση, που θα περιλαμβάνει τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις,  αναμένεται προς τα τέλη Ιουλίου.

Η πρώτη φάση της αναδιάταξης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, περιλαμβάνει επίσης τη συνένωση περίπου 330 κλινικών και των 500 εργαστηρίων που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και αθρόες μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού.

Αναλυτικά τα νοσοκομεία που είναι πρώτα στον κατάλογο για να κλείσουν:

1η ΔΥΠΕ Αθήνας: Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη»

2η ΔΥΠΕ Πειραιά και νήσων: Γενικό Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα»

3η ΔΥΠΕ Θεσσαλονίκης: Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Λοιμωδών

5η ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας: Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου, Κύμης

6η ΔΥΠΕ Πελοποννήσου: Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων, Ληξουρίου, Μολάων, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας

7η ΔΥΠΕ Κρήτης: Γενικό Νοσοκομείο Νεάπολης.

Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα